open-navfaktor-logo
search
Pariz
Džaferović na komemoraciji Chiracu u društvu Clintona i Pahora
Džaferović je bio u društvu više od 30 svjetskih lidera, a komemoraciju je pratio u društvu predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona
30.09.2019. u 15:14
get url
text
Šefik Džaferović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao je komemoraciji bivšem predsjedniku Republike Francuske Jacquesu Chiracu, koja je održana u Parizu.

Džaferović je bio u društvu više od 30 svjetskih lidera, a komemoraciju je pratio u društvu predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Nakon komemoracije je predviđeno održavanje ručka u Jelisejskoj palači, koje za šefove država organizira predsjednik Francuske Emmanuel Macron, kao i upisivanje u knjigu žalosti.

Džaferović je, podsjećanja radi, nakon Chiracove smrti uputio telegram saučešća, koji će u BiH, kako je kazao, ostati upamćen kao prijatelj koji je dao snažan doprinos angažmanu međunarodne zajednice na zaustavljanju rata, a kasnije i na uspostavljanju mira, reintegraciji BiH i trasiranju njenog euroatlantskog puta.

- Ime predsjednika Chiraca ostat će zapisano u historiji kao časno ime, jer je spadao među one svjetske lidere koji su jasno razlikovali dobro od zla, te imali hrabrosti da se uključe u borbu protiv mračnih sila koje su vršile teror nad nedužnim građanima Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine – navodi se u Džaferovićevom telegramu.

Jacques Chirac umro je u 86. godini. Bio je predsjednik Francuske od maja 1995. do maja 2007. godine. Prije toga je obavljao niz drugih političkih dužnosti, među kojima i dužnost gradonačelnika Pariza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.