open-navfaktor-logo
search
Izbora će biti
Džaferović na Kovačima: Svako onaj koji atakuje na Bosnu i Hercegovinu naići će na žestok otpor
Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herrcegovine, poručio je danas sa Šehidskog mezarja na Kovačima da će svako onaj koji atakuje na Bosnu i Hercegovinu naići na žestok otpor patriota, njenih sinova i kćeri koji su spremni da je brane, i završiti na smetljištu historije. 
03.05.2022. u 12:38
get url
text

- Mi ćemo se uvijek sjećati i odavati poštovanje onima koji su najbolji među nama, koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu i za slobodu koju mi danas uživamo. Uvijek ćemo se sjećati, jer oni koji se ne sjećaju rizikuju zaborav, a zaborav opet rizikuje da se zlo ponovi - kazao je Džaferović, te dodao kako "mi nikada više nećemo dozvoliti da se u Bosni i Hercegovini ponovi ono što se dogodilo".

- Naša časna borba za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije je velika poruka za sve u BiH i cijelom svijetu. Bosna i Hercegovina je uvijek imala sinove i kćeri, patriote, koji su bili spremni da je brane. Imala je i '92. godine i imat će uvijek. To je činjenica i to je poruka za sve one koji imaju drugačije namjere prema Bosni i Hercegovini, činjenica koja odvraća, jer Bosna i Hercegovina će se uvijek braniti - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Još jedna stvar, kako je dodao, je jako bitna.

- A to je rad Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Po prvi put u historiji, oni koji su najodgovorniji za agresiju na BiH, za genocid, za masovne zločine, su odgovarali pred Haškim tribunalom, a Srbija je proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida pred Međunarodnim sudom pravde. Dakle naša spremnost da branimo BiH i istina koja je utvrđena pred Haškm tribunalom, odnosno kazne koje je Haški tribunal izrekao - to su dvije činjenice koje su jako bitne za ukupnu budućnost BiH - kazao je Džaferović.

Poručio je da svako onaj koji atakuje na Bosnu i Hercegovinu će naići na žestok otpor nas koji smo spremni da branimo BiH, a to su prije svega institucije BiH i svi patrioti.

- I završit će kao što su završili oni koji su atakovali na BiH '92. - pred Haškim tribunalom i na smetljištu historije - poručio je Džaferović.

Poručio je da oni koji misle da mogu svojim opstrukcijama da ponište jedno veliko postignuće Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su demokratski izbori u Bosni i Hercegovini, da se "grdno vara i radi ćorav posao".

- Izbori će se održati, sredstva za izbore će se naći. Po mom mišljenju u to nema nikakve sumnje. CIK će sutra, onako kako to zakon propisuje, raspisati izbore i ja pozivam sve unutar BiH koji namjeravaju da učestvuju u toj utakmici da rade svoj posao i pozivam sve one koji su mislili da rade bilo kakvu vrstu opstrukcije da na vrijeme stanu - kazao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.