open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Džaferović: Ne bude li Dejtonskog sporazuma, BiH će ponovo opstati
Na šehidskom mezarju na Kovačima danas je obilježena 18. godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, a novinarima se nakon obilježavanja obratio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
19.10.2021. u 14:00
get url
text

Kazao je da je Alija Izetbegović na čelu BiH bio za vrijeme njenog najtežeg perioda.

- Alija Izetbegović bio je na čelu BiH u vremenu kada se BiH borila i izborila za svoju nezavisnost i međunarodno priznanje, kada se borila protiv agresije i izborila se i očuvala kao cjelovita BiH. Zauvijek je svojim djelom zadužio BiH. Mi ćemo ga se uvijek sjećati - kazao je Džaferović.

Osvrnuo se i na aktuelnu političku situaciju u zemlji.

- Danas se otvoreno prijeti i pokušavaju se destabilizirati institucije Bosne i Hercegovine. Također se prijeti i teritorijalnom integritetu naše zemlje. Ja vjerujem da će institucije BiH dati odgovor i da će zaštititi suverenitet BiH. Kada kažem institucije, mislim i na međunarodnu zajednicu - rekao je.

Istakao je da međunarodna zajednica ovdje ima svoje obaveze kako u pogledu civilnog, tako i u pogledu vojnog aspekta.

- Vjerujem da neće biti dozvoljeno da se umanjuje kapacitet institucija BiH, mada svi znamo da je to samo jedan korak ka krajnjem cilju, a krajnji njihov cilj je podjela Bosne i Hercegovine. Te snage nikada u svojim nakanama neće uspjeti. Mnogo jači i mnogo snažniji atakovali su na našu zemlju i nisu uspjeli u svojim nakanama - smatra Džaferović te dodaje:

- Ovo što vidimo od Dodika posljednjih dana totalno je nerazumno. To nas vodi u destabilizaciju prilika u BiH i vodi nas u rušenje Dejtoskog mirovnog sporazuma. Ne bude li Dejtona, BiH će ponovo opstati - zaključuje Džaferović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.