open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Džaferović: Nismo Komšić i ja odbili Hahna, odbili su oni koji ne poštuju zakone
Nakon razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa Hahnom, Džaferović i Komšić su u Brisel poslali pismo u kojem su pojasnili da je problem u nepoštivanju vladavine prava, a ne u uspostavi vlasti nakon Općih izbora
06.09.2019. u 15:09
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je demantirao informacije da je odbio poziv komesara Johannesa Hahna na sastanak u Brisel te je pozdravio Hahnovu namjeru da se vlast u BiH formira u skladu sa Ustavom, zakonima i relevantnim odlukama nadležnih institucija.

- Važno je da se zakoni u ovoj zemlji primjenjuju u cijelosti, ali mi od 5. decembra 2018. imamo stalne i otvorene izjave gospodina Dodika i politike koju on predstavlja da neće poštovati Zakon o odbrani, da neće poštovati Godišnji nacionalni program u okviru odobrenog MAP-a i to je glavni razlog što mi nemamo vlast u BiH – izjavio je Džaferović.

Pojasnio je da se prema zakonima ne može odnositi po principu jelovnika. Nakon razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa Hahnom, Džaferović i Komšić su u Brisel poslali pismo u kojem su pojasnili da je problem u nepoštivanju vladavine prava, a ne u uspostavi vlasti nakon Općih izbora.

- Ovo je jedan mnogo znakovit trenutak u BiH. Ovo je trenutak kada ćemo mi poštovati u potpunosti zakone ove zemlje i jednako se prema zakonima odnositi svi ili će se dozvoliti nekima da neke zakone poštuju, a neke ne poštuju. Ovo drugo ne može. Mi smo napisali pismo u kojem smo kazali da treba razgovarati sa gospodinom Dodikom. Neka bude spreman, neka poštuje sve ono što BiH ima kao svoj pravni sistem i više nikakav problem nema. Sazivati još jedan sastanak i doživjeti neuspjeh, a ne pripremiti se, mislimo da ne bi bilo uredu. Nismo mi odbili nikakav sastanak. Sastanak odbijaju oni koji ne poštuju zakone ove zemlje – pojasnio je Džaferović.

Što se tiče politike koju on zastupa, pojasnio je, postojeći zastoj se može riješiti u toku dana.

- Samo prije toga, do kraja ovog dana, treba da usvojimo ANP i dostavimo ga u Brisel. To je vrlo ozbiljno pitanje. Kako je moguće dati vlast mandataru čiji predsjednik političke stranke izjavljuje da niti mandatar, niti politička stranka neće da poštuju zakone ove zemlje. Ako bi se na to pristalo, to bi bio diktat jednog čovjeka. Niko u ovoj zemlji unilateralno ne može da diktira stvari, ni Dodik, ni Komšić, ni ja. Mi možemo samo zajedno da donosimo odluke i da to bude odluka institucije BiH koja se zove Predsjedništvo BiH, u Parlamentu članovi Parlamenta, a u Vijeću ministara članovi Vijeća ministara i da onda svi poštujemo te odluke – izjavio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.