open-navfaktor-logo
search
O zaključcima NSRS
Džaferović: Njihove prijetnje o raspadu podsjećaju na poruke zločinca Karadžića
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su izuzetno opasni današnji zaključci Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska u kojima se, između ostalog, zagovara "mirni razlaz" što je ocijenio samo eufemizmom za nove pokušaje prekrajanja granica i ugrožavanje mira.
10.03.2021. u 17:22
get url
text

Džaferović je stava da današnja sjednica NSRS dokazuje da i dalje postoje politike koje i nakon genocida i drugih masovnih zločina još žele da dovode u pitanje Bosnu i Hercegovinu i mir.

- Njihove prijetnje o raspadu i razlazu podsjećaju na poruke ratnog zločinca Radovana Karadžića koje je on svojevremeno slao iz Skupštine RBiH, te tako trebaju biti i shvaćene. Moja poruka im je neka se ne igraju s vatrom. Bosna i Hercegovina je postojala mnogo prije Dejtona i postojat će i ukoliko ga ne bude. A oni koji su danas zaprijetili jednostranim rušenjem Dejtona trebaju da znaju da će u tom slučaju nestati samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti - naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da su današnji zaključci NSRS-a o OHR-u pravno ništavni, jer entitetska skupština nema mandat da odlučuje o poziciji OHR-a. Smatra da takve poruke moraju biti razlog samo da se nastavi misija i intenzivira angažman OHR-a kroz reaktiviranje bonskih ovlasti.

- Pozivam Vijeće za provedbu mira i države svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da vrlo ozbiljno shvate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon današnjih najava iz Banjaluke, jer je riječ o udaru na temelje BiH što može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost - zaključuje Šefik Džaferović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.