open-navfaktor-logo
search
26. godišnjica genocida
Džaferović: Pogubljenja u Srebrenici vršena po obrascima nacističkih streljačkih odreda
U okviru Nacionalnog Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, kao državnog programa obilježavanja 11. jula u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, emitovana je i poruka člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.
11.07.2021. u 18:56
get url
text

Džaferović se zahvalio vlastima Velike Britanije i organizaciji Remembering Srebrenica što svakog 11. jula priređuju državnu komemoraciju u znak sjećanja na žrtve genocida, kazavši da je to nešto što se u Bosni i Hercegovini jako cijeni.

- S tim u vezi, dajem punu podršku aktivostima organizacije Remembering Srebrenica na podizanju svijesti o zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini, kao i na edukaciji ljudi u Velikoj Britaniji i širom svijeta o važnosti suprostavljanja mržnji i predrasudama - kazao je.

Dodao je da genocid u Srebrenici predstavlja najveći zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

- Pet decenija nakon što je svijet kazao "nikad više", u julu 1995. godine u Istočnoj Bosni izvršene su zastrašujuće egzekucije u kojima je, za samo nekoliko dana, ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka. Bile su to, kako su istaknule haške sudije, "scene pakla ispisane na najmračnijim stranicama ljudske historije". Ova masovna pogubljenja, koja su vršena po obrascima nacističkih streljačkih odreda, predstavljala su završni čin trogodišnjeg genocidnog procesa, koji su provele snage predvođene Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, u svrhu uspostave etnički čiste Velike Srbije - kazao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da se radilo o zločinačkom poduhvatu, koji je rezultirao smrću više od 100.000 i raseljavanjem miliona ljudi, te razaranjem čitave zemlje, te da je na koncu 20. stoljeća, čovječanstvo još jednom posvjedočilo do čega dovodi neobuzdana mržnja u formi etnocentrične politike.

- Uprkos sistemskoj mržnji, koja je kulminirala genocidom u Srebrenici, narod kojem pripadam nije krenuo putem osvete. Umjesto toga, usmjerili smo našu snagu ka borbi za istinu, pravdu i očuvanje multietničke države Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da podsjetim i na to da je veliki broj preživjelih žrtava pronašao utočište u zemljama širom svijeta, između ostalog i u Velikoj Britaniji. Činjenica da su, unatoč ogromnoj traumi, uspjeli obnoviti život ukazuje na fascinantnu snagu njihovog duha. Oni su iskoristili svoja iskustva za jačanje socijalne kohezije, međuvjerskog razumijevanja i iskorjenjivanja mržnje u zemljama u kojima sada žive - kazao je Džaferović.

Odajući priznanje hrabroj i dostojanstvenoj borbi preživjelih protiv zla, poručio je "da nam je istina i potrebna nam je pravda, jer istina i pravda su temelji na osnovu kojih možemo graditi budućnost u kojoj neće biti straha da će se ponoviti strahote genocida u Srebrenici".

- Sjećanje na genocid i obrazovanje novih generacija o njemu predstavlja uslov za suzbijanje mržnje, izgradnju mirnog, sigurnog i kohezivnijeg društvenog ambijenta. Laž, negiranje genocida i neznanje predstavljaju izvorište novih podjela i sukoba i svi mi, bilo da smo Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, trebamo se boriti protiv toga, kako bismo preuzeli odgovornost za našu budućnost. Zahvaljujem još jednom svima vama što ste se okupili i dali svoj doprinos obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu - poručio je član Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.