open-navfaktor-logo
search
Sarajevska Vijećnica
Džaferović: Pokušaj državnog udara u Turskoj prvorazredni čin terorizma
Komemorativni program i koncert u Vijećnici održani su pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, a u koordinaciji atašea za obrazovanje, profesori i studenti Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
15.07.2019. u 22:51
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je večeras u Sarajevu prilikom obraćanja na komemorativnom programu povodom obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016., kako pokušaj državnog udara predstavlja prvorazredni čin terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

U Vijećnici u Sarajevu večeras su održani komemorativni program i koncert povodom obilježavanja godišnjice sprečavanja pokušaja državnog udara kojeg je teroristička organizacija FETO izvela prije tri godine, 15. jula 2016. godine u Turskoj.

Riječ je o programu povodom 15. jula – Dana pobjede demokratije i sjećanja na šehide, a koji je počeo intoniranjem himni dvije zemlje nakon čega je organiziran prigodan vjerski program. Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, u koordinaciji atašea za obrazovanje, a uz organizaciju profesora i studenata Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, održani su komemorativni program i koncert. 

Prikazan je i dokumentarni film o onome što se u Turskoj dešavalo u noći 15. jula 2016., o načinu na koji su pučisti pokušali izvesti državni udar, a turski narod, ne obazirući se na opasnost s kojom se suočava, hrabro stao u odbranu demokratije i države. 

Mnogi koji su prisustvovali programu u Vijećnici nisu mogli skriti emocije zbog onoga što se dešavalo u Turskoj u noći 15. jula. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović kazao je kako "smo se večeras okupili kako bi se prisjetili dramatičnih događaja u noći 15. jula 2016., kada je turski narod spriječio državni udar i sačuvao svoju slobodu". 

-Pokušaj državnog udara predstavlja prvorazredni čin terorizma, jer se drugačije ne mogu objasniti pucanje na goloruki narod, bačene bombe na parlament i pokušaj da se ubije legalno i legitimno izabrani predsjednik - rekao je Džaferović. 

Dodao je kako se večeras odaje počast svim stradalim koji su se goloruki suprotstavili tenkovima, odlučni da pod svaku cijenu odbrane demokratiju od nasrtaja tiranije. 

-U ovoj noći, tačno prije tri godine, turski narod je pokazao svoju veličinu, potvrđujući svoju suverenost i opredijeljenost da vlada sobom, preko svojih izabranih predstavnika i nikog drugog - rekao je Džaferović. 

Kazao da je, kojim slučajem, te noći uspio državni udar, danas ne bi bilo demokratije u Turskoj, narodu bi bile uskraćene osnovne slobode, a o njegovoj sudbini bi odlučivala vojna hunta. Dodao je kako su samo najmračniji umovi mogli zloupotrijebiti dijelove turske vojske i okrenuti ih protiv svog naroda, koji je srećom odbacio tiraniju i izdaju.

Dodao je kako je plaćena velika cijena, pučisti su usmrtili veliki broj nedužnih civila, ali turski narod je jednom za svagda kazao ”ne“ tiraniji. Džaferović je podsjetio kako je turski narod u najtežim trenucima pokazao da vjeruje svom lideru, Recepu Tayyipu Erdoganu, izabravši slobodu umjesto ropstva, pravdu umjesto nepravde, lojalnost lideru i domovini umjesto izdaje. 

-Večeras smo ovdje da potvrdimo zajedničke vrijednosti – slobodu i demokratiju. Historija je mnogo puta pokazala da samo narod koji poštuje sebe, poštuje i svoje lidere. Narodu koji ne poštuje sebe, lahko je omrznuti njegove lidere, a to je uvijek bio prvi korak ka gubljenju slobode - rekao je Džaferović. 

Dodao je kako se Turska, nakon pokušaja puča, suočila s brojnim posljedicama koje je on ostavio. 

-BiH i Tursku vežu snažne historijske i kulturne veze. Republika Turska snažno podržava pozitivne procese u BiH, s naglaskom na evropski i NATO put naše zemlje kao i na polju investicija, o čemu svjedoči i projekat autoput Sarajevo-Beograd. Turska uvijek podržava BiH i BiH uvijek podržava Tursku. Turska je prijateljska zemlja za sve nas u BiH, a prijatelji se najbolje prepoznaju kada je najteže - poručio je Džaferović. 

{$galerijaFotografija}

Kazao je kako mu je drago vidjeti da je Turska uprkos brojnim izazovima sačuvala svoje demokratske institucije, a turski narod demokratski duh. 

-Turska nastavlja svoj put ka prosperitetnom i dobro organiziranom društvu, te poziciji regionalne sile koja garantuje mir i stabilnost svom narodu, ali i doprinosi jačanju mira i stabilnosti i u drugim regijama, uključujući i ovaj dio svijeta - rekao je Džaferović.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc kazao je kako su pučisti napali demokratiju, ali je snažna volja osujetila njihov pokušaj FETO-a. Podsjetio je kako se te noći narod BiH solidarisao s bratskim turskim narodom i da su upravo prve poruke podrške stigle iz BiH. Poručio je i kako turski narod neće zaboraviti tu podršku.

-Večeras smo ponovo zajedno, priređujemo ovaj događaj gdje se prisjećamo one noći, da je ne zaboravimo, da odamo počast našim šehidima i gazijama, da ih se prisjetimo zajedno - rekao je Koc.

Osvrnuo se i na borbu protiv FETO-a ističući kako ova teroristička organizacija nije problem samo Turske nego međunarodni problem.

-Poštujući pravni put mi ćemo nastaviti ove procese. Pravda je uvijek fundamentalna - rekao je Koc koji je dodao kako niko neće moći pokvariti bratstvo BiH i Turske.

Programu su prisustvovali i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa suprugom, predstavnici brojnih organizacija, vjerskih zajednica, nevladin sektor i brojni građani s porodicama. Vijećnica je večeras osvijetljena bojama zastave Republike Turske, a ispred nje održana je "dežura za demokratiju".

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula 2016. oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Godišnjica pokušaja puča u Turskoj u Vijećnici - 15. 7. 2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.