open-navfaktor-logo
search
Defile za Dan šehida
Džaferović poručio u Živinicama: Nedopustivo je da postoje nezaposlena šehidska djeca
Volio bih da je ovakavih događaja u BiH još više. Koliko god truda ulagali, nikada se nećemo odužiti onima koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo, kazao je Džaferović
06.06.2019. u 14:56
get url
text

U Živinicama je danas održana svečana akademija u povodu Dana šehida Federacije BiH, a prethodio joj je defile kroz centar grada u kojem su učesnici nosili zastave Armije RBiH. U defileu je bilo više stotina učesnika, a zastave su nosila djeca šehida.

Svojim prisustvom skup su uveličali Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, premijeri Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, te brojni građani koji su došli na svečanu akademiju u Bosanski kulturni centar, koji je danas bio prepun.

{$galerijaFotografija}

- Volio bih da je ovakavih događaja u BiH još više. Koliko god truda ulagali, nikada se nećemo odužiti onima koji su dali živote za slobodu koju mi danas uživamo. Moramo se brinuti o njihovim porodicama i boriti se za ideju za koju su se oni borili, BiH ravnopravnih naroda i ljudi. Mnogo je toga urađeno, ali nije sve što je trebalo i što je moglo da se uradi. Nedopustivo je da 24 godine nakon rata, postoje šehidska djeca koja nemaju posao. Obaveza je svih nas da to pitanje riješimo, naravno poštujući sve procedure - rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj rekao je da je cilj današnje manifestacije sjećanje na sve one koji su dali život za odbranu BiH, ali i njihove porodice.

- Prošlo je dugo od rata i bojimo se da se zaboravlja ono što su šehidi učinili i da se zaboravljaju njihove porodice. Želimo da bude što veći broj ljudi, od naredne godine želimo uključiti i djecu iz škola, kako bi i djeca spoznala ono što ih roditelji možda nisu naučili, odnosno šta su šehidi učinili za sve nas - rekao je Škrijelj.

Dodao je da položaj porodica šehida nije sjajan, ali se organizacija pokušava da sačuva njihov dignitet i ponos.

Načelnik Živinica Samir Kamenjaković rekao je da je ovoj općini čast da ugosti porodice šehida, jer je ova sredina dala veliki doprinos odbrani naše zemlje.

- Dali smo tri brigade, od kojih je jedna viteška, imao narodnog heroja Nesiba Malkića i veliki osjećaj prema porodicama šehida - rekao je Kamenjaković.

Ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Salko Bukvarević kaže da je ovo prilika da se oda počast braniocima BiH te da iskažemo svoju zahvalanost za sve ono što su učinili.

- Za sve nas ovo je veoma važan datum u vremenu kada je napadnuta istina o odbrani BiH. Kroz ovakve manifestacije želimo pokazati da smo branili državu BiH, sve njene građane, i da su pripadnici Armije RBiH i MUP-a branili hiljadugodišnji suživot. Šehidima i poginulim borcima se nikada ne možemo odužiti, ali možemo čuvati državu i graditi je na način kako su se oni borili i popravljamo status njihovih porodica - rekao je Bukvarević.

Akademiju je organizirala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH u saradnji sa Savezom organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona.

zivinice-dan-sehida (2).JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.