open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Džaferović: Rabita će podržati Bosnu i Hercegovinu sa 300.000 dolara
Svjetska muslimanska liga (Rabita), međunarodna nevladina organizacija koja se bavi pitanjima islama i muslimana u svijetu, podržaće Bosnu i Hercegovinu sa 300.000 dolara vlastitih sredstava u borbi protiv pandemije koronavirusa.
01.04.2020. u 15:25
get url
text

O tome je generalni sekretar Svjetske muslimanske lige Mohammed Abdul Karim Al-Isaa pismom obavijestio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Al-Isaa je nedavno boravio u BiH, gdje se uz ostalo, sastao i sa Džaferovićem, te odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

- Iako je riječ o organizaciji koja se prevashodno bavi promoviranjem islamskih vrijednosti i saradnje, te u svom programu nije fokusirana na ovakvu vrstu podrške, generalni sekretar Al-Isaa našao je mogućnost da i na ovakav način podrži našu zemlju. To ćemo, svakako, znati cijeniti. Zatražio sam da novac bude uplaćen na račun institucija BiH na kojem će se nalaziti i druga sredstva za podršku u borbi protiv pandemije, kazao je Džaferović za Fenu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Jedna od tema razgovora bila je hitno provođenje procedura u institucijama BiH, kako bi naša zemlja što prije zvanično pristupila sporazumu Evropske unije o zajedničkoj nabavci medicinske opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa, posebno respiratora.

Sagovornici su se saglasili da je u ovom trenutku potrebno sve političke razmirice ostaviti po strani, kako bi se kroz saradnju svih aktera omogućio zajednički efikasniji odgovor na pandemiju korona virusa i ekonomske posljedice koje će pandemija izazvati.

Ambasador Sattler je u tom kontekstu posebno potcrtao zajedničku izjavu Predsjedništva BiH, te naglasio da je dosadašnja reakcija institucija u BiH na svim nivoima, kao i samih građana, izuzetno dobra. Predsjedavajući Džaferović naglasio je značaj angažmana i podrške koju Evropska unija pruža Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.