Predsjedništvo BiH

Džaferović: Sa ambasadorom Del Vechijom više nema razgovora, pokrenut ću neke procedure

Objavljeno: 10.01.2019. u 16:09 Autor: M. Radević

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristijan Dan Preda boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji

Dan Preda se danas obratio i na konferenciji za medije a nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Tačnije, on se zajedno sa specijalnim izaslanikom EU-a u BiH Lars-Gunarom Wigemarkom sastao sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Na nama u BiH je, trenutno najurgentnije, da riješimo pitanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, rekao je Džaferović. On je dodao da postoje određeni problemi u vezi s odgovorima koja se tiču pitanja obrazovanja i nadležnosti u vezi s tim. 

-Postoje određeni problemi u poglavlju 26. Očekujem da Vijeće ministaraBiH u narednih nekoliko dana završi taj posao i da odgovore dostavi Evropskoj komisiji. I to j ono što je najurgentnije - rekao je Džaferović.

Drugo specifično pitanje je funkcionisanje parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Džaferović je podsjetio da je funkcioniranje tog tijela problem već duže vrijeme. 

-Taj odbor Evropskog parlamenta čini grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička Komisija za EU integracije. Vodi se rasprava o Poslovniku o radu. Imamo problem sa stavom zastupnika koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska kada je odlučivanje u pitanju. Evropski paralemnt ima svoja pravila i ja sam mišljenja da BiH treba da prihvati pravila i način olučivanja u skladu s preporukama Evropske komisije. Naš cilj je da BiH što prije, dakle u toku ove godine, dobije kandidatski status. Cilj je iskoristiti i ovo vrijeme nakon izbora u Bih, a prije izbora za Evropski paralament, kako BiH ne bi imala praznog hoda na svom evropskom putu - rekao je Džaferović.

Den Preda je također urgirao da se na Upitnik što prije odgovori, a u vezi s parlamentarnim odborom je poticao i građane da "šalju pisma svojim parlamentarcima". Kazao je da "nažalost u posljednje tri godine nismo uspjeli uvjeriti naše prijatelje iz Parlamenta BiH da dođu u Brisel, da dođu u Strazbur, da zajedno radimo na ovim pitanjima".

- Ono što su zapravo pokušali je da u ovo zajedničko tijelo, ova dva parlamenta, uvedu pravila koja se koriste u radu, odnosno poslovnicima o radu u BiH. Na taj način su pokušali transformirati Evropsku uniju da postane jedna velika Bosna. A izazov je zapravo obrato, da BiH postane dio Evropske unije, a ne da EU transformišemo u neku veliku BiH. I zato poziv i vama medijima da uputite poziv vašim parlamentarcima, da pozovete i građane, da traže od vaših parlamentaraca da sarađuju sa svojim kolegama u Evropskom parlamentu - kazao je Dan Preda.

Napomenuo je da je prvi korak ka statusu kandidata BiH slanje odgovora na Upitnik.

- Dodatna pitanja su upućena u junu 2018. Sada je januar 2019. Rekao bih da odgovore čekamo ipak predugo - rekao je Den Preda. 

Foto: Kemal Softić

U vezi s formiranjem vlasti u Bosni i Hercegovini Den Preda je kazao: 

-Januar je, pa učini te to. Formirajte vlast. Prošla su tri mjeseca od izbora.

Komentirao je i slučaj ubistva Davida Dragičevića. 

- Nijedna politička partija nije uspjela mobilizirati toliko građana u vezi s takvim osjetljivim pitanjem, pa političari, budite oprezni! Nešto se dešava u društvu, građani traže pravdu. Nije to problem pojedinca, niti samo tužilaca iz RS-a, građani insistiraju da se zadovolji pravda. Pozivam domaće vlasti da riješe slučaj.

Džaferović je na pitanje Faktora u vezi s prisustvom hrvatskog ambasadora proslavi neustavnog "dana RS-a" u Banjoj Luci kazao kako je ambasador Ivan Del Vechio zatvorio na ružan način zatvorio sebi vrata. 

- Ponašanje ambasadora je za svaku osudu. Prisustvovanje jednom antiustavnom činu je i iskazivanje nepoštivanja suvereniteta BiH i ja to osuđujem. Vidim da su i u Hrvatskoj vlasti već povukli neke poteze. Šta će Hrvatska uraditi, ja to ne znam, ali znam da ću ja u Predsjedništvu BiH pokrenuti neke diskusije i procedure na tu temu. Ne znam kako će Predsjedništvo reagirati, ali znam kako ću ja. Ambasador se tim činom isključio iz svih budućih diskusija sa mnom - rekao je Džaferović. 

Džaferović je još jednom ponovio da pozdravlja pismo Michaela Pompea, američkog državnog sekretara, a u vezi s putem naše zemlje u NATO.

U vezi s našim pitanjem da li je realno da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status, Dan Preda je rekao da je sve moguće, ali da se na tome mora raditi.

-Tu su proceduralni aspekti, dostavljanje odgovora na Upitnik, a tu su i diplomatske aktivnosti, morate razgovarati sa različitim državama, zemljama članicama, a koje su dio Vijeća EU-a. Tu je i politički element, to je i postojanje vlasti, morate imati vlade koje će raditi na proveđenju reformi, reformske agende, kao što je to bio slučaj u ranijem sazivu. trebate kombinirati ta tri elementa- rekao je Dan Preda.

 

Press konferencija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Posted by Faktor.ba on Thursday, January 10, 2019
Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije