open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Džaferović sa Sarrazinom: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Savezne Republike Njemačke za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom o aktuelnoj političkoj i ukupnoj društvenoj situaciji u BiH.
09.03.2023. u 13:35
get url
text

Džaferović je kazao da jedini put za Bosnu i Hercegovinu u poštovanju Ustava BiH, zakona, te napredak na evropskom i NATO putu kroz ispunjavanje preostalih obaveza u vezi sa 14 prioriteta Evropske komisije, preporučenim zadacima nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH i Programom reformi.

Podcrtao je izuzetnu važnost činjenice da je Bosna i Hercegovina u prethodnom mandatu kao okvir za regionalnu ekonomsku saradnju zvanično izabrala Berlinski proces odnosno Zajedničko regionalno tržište, na osnovu dokumenata sa Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji i relevantnih odluka Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju aktuelna situacija u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji, Džaferović je istaknuo da je jedino moguće rješenje pridržavati se Ustava FBiH, te da u tom smislu ne može postojati dilema, a ustavna obaveza jeste da je uvjet za formiranje Federalne vlade iznalaženje kompromisa između predsjednika i dvoje potpredsjednika FBiH.

Džaferović je naglasio da je nedopustivo u ovom trenutku da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt vrši dodatne intervencije kojima bi se zaobilazila volja predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu FBiH, saopćeno je iz Kabineta Džaferovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.