open-navfaktor-logo
search
Susret u Beču
Džaferović sa Van der Bellenom: Austrija spremna pomoći BiH u vezi s migrantskom krizom
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u Beču sa predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom.
29.10.2020. u 11:23
get url
text

U srdačnom i prijateljskom razgovoru istaknuto da je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Austrije na izuzetno visokom nivou, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Naglašeno je da postoji prostor da se ekonomske i kulturne veze dvije zemlje dodatno ojačaju, te da bitnu ulogu u tome može imati brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Austriji. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i teškim posljedicama koje će ona imati po zdravlje ljudi i ekonomiju. 

Predsjedavajući Džaferović je informisao predsjednika Van der Bellena o političkoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, kao i o koracima koje naša zemlja poduzima na evropskom putu, s ciljem da naredne godine dobije kandidatski status. Džaferović je zahvalio Van der Bellenu za svesrdnu podršku koju u tom smislu Republika Austrija, ali i zvaničnici iz ove zemlje koji su angažovani u institucijama EU i drugim međunarodnim organizacijama u našoj zemlji, pružaju Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Van der Bellen naglasio je da Republika Austrija daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Posebno se interesovao za migrantsku krizu i naglasio da je Republika Austrija spremna da pomogne BiH. Razgovarano je i o situaciji u regionu, kao i odnosima Bosne i Hercegovine sa susjednim državama.

Predsjedavajući Džaferović je posebno zahvalio predsjedniku Van der Bellenu za poruku podrške i solidarnosti koju je poslao u ime Republike Austrije tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Džaferović je uputio poziv predsjedniku Van der Bellenu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, koji je predsjednik Austrije prihvatio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.