open-navfaktor-logo
search
Intervju
Džaferović: SAD neće dopustiti povredu Dejtona, osjetan snažniji angažman Washingtona
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt dao realan prikaz stanja u BiH i ono što je navedeno u njegovom izvještaju odražava pravo stanje u zemlji.
10.11.2021. u 13:51
get url
text

U intervjuu za TRT World, Džaferović je kazao da je to vrlo uznemirujuće jer se BiH nalazi u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, a stvara je rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska na čelu s članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

- Bojkotiranjem rada državnih institucija i prijeteći uništavanjem dostignutih reformi s krajnjim ciljem secesije rad je protivan odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nećemo dozvoliti da se uruši dostignuti nivo reformi niti secesiju, a put kojim nas vodi Dodik može voditi ka sukobu - dodao je Džaferović.

Smatra da bi Dodik trebao da nauči elementarnu lekciju iz historije jer svako ko je napao državu BiH završio je u Haškom tribunalu i na smetljištu historije. Tako su završili Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Slobodan Milošević.

- Tako će završiti i Dodik ako ne zaustavi ovu suludu akciju. Dodika i sve retrogradne snage u BiH i izvan BiH ohrabruje nedostatak dovoljne aktivnosti međunarodne zajednice koja je dio Dejtona. Vijeće za implementaciju mira (PIC) nije obični intervencionizam nego propisan mehanizam koji će omogućiti BiH da normalno funkcionira - podsjetio je Džaferović.

Konflikt nikome ne treba

Ističe da kako je popuštala uloga međunarodne zajednice tako je Dodik "dizao glavu" jer on napada Ured visokog predstavnika (OHR) koji ima mehanizme da ga zaustave u suludom pohodu i pomogne institucije BiH da rade svoj posao, a nedostatak njihovog angažmana osnovno je izvorište ohrabrenja u Dodikovom ponašanju.

Precizirao je da Dejtonski mirovni sporazum propisao postojanje OHR-a, a Sporazum ima i nekoliko svjedoka koji garantiraju njegovo provođenje, među njima Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Evropska unija i Ruska Federacija.

- Rusija vodi drugačiju igru koja je Dejtonom propisana i to je dovelo do neke vrste razdora unutar međunarodne zajednice. Nadam se da će to prestati te da će nadvladati razum jer alternativa izgradnji normalne i funkcionalne države je konflikt u BiH i na Zapadnom Balkanu, a to nikome ne treba - podvukao je Džaferović.

Smatra da sve ukazuje na zaključak da je Dodik pod utjecajem Ruske Federacije, a njihov stav prema situaciji u BiH je takav da Dodika neprekidno podržavaju u svakom stavu koji zauzme što je suprotno Dejtonu.

Mišljenja je da Ruska Federacija nema strateške interese na Zapadnom Balkanu jer je region na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu i svuda oko njega su države članice EU-a i NATO-a.

- Rusija igra na taktičkoj ravni kada je u pitanju BiH i Zapadni Balkan s ciljem da ima to kao monetu za potkusurivanje s drugim svjetskim silama, za svoja strateška pitanja - stava je Džaferović.

Izostanak evropske perspektive država zapadnog Balkana i slanje različitih poruka zemalja Unije prema državama te regije u procesu pridruživanja jedan je od razloga koji dovode do eskalacije krize.

- Nije dobro kada iz EU-a dobijamo takve signale jer je članstvo u EU od vitalne važnosti za region i to je važno sigurnosno pitanje ne samo za Balkan nego i Evropu. Potrebno je da se EU više uključi u rad s tim državama da što prije postanu članice - naveo je.

Kada je u pitanju SAD, Džaferović kaže da je ta država veliki prijatelj BiH. Radili su na uspostavi i implementaciji mira te brojnim reformama koje sada Dodik pokušava urušiti zbog čega je mišljenja da se SAD neće nikada odreći Dejtonskog mirovnog sporazuma i dozvoliti da on bude povrijeđen bez obzira na aktuelne probleme u svijetu koje SAD ima i koje rješava.

BiH nikad niko neće moći nauditi

Imajući u vidu aktivizam koji se počeo pokazivati nakon dolaska predsjednika Joea Bidena kada su napravljeni timovi i ekipe zadužene za BiH i Zapadni Balkan, to govori da se postepeno vraća snažniji angažman SAD-a u BiH i Zapadnom Balkanu.

Džaferović napominje da budućnost BiH zavisi od onih koji su za tu zemlju vezani, BiH nikad niko neće moći nauditi, dodaje, ona će biti očuvana, ali zbog ovakvih prijetećih poruka svi mogu imati štetu. No, BiH će biti lakše i s mnogo manje problema će prebroditi postojeću krizu ako postoji snažniji angažman međunarodne zajednice, a prije svega SAD-a.

Govoreći o angažmanu EUFOR-a u BiH, Džaferović kaže da je on postavljen tako da je trenutno u BiH stacioniran manji broj trupa, ali mandat pretpostavlja da ukoliko bi bilo potrebno, može biti angažiran i veći broj trupa zavisno od situacije.

Ipak, izrazio je nadu da neće doći do takvog razvoja situacije da će dodatne trupe biti potrebne te da će Dodik biti zaustavljen u svom suludom pohodu koji šteti i njemu i onima za koje tvrdi da ih predstavlja, ali i cijeloj BiH.

Kako je zaključio u intervjuu za TRT World Šefik Džaferović, visoki predstavnik u BiH izabran je legalno i ima legitimitet kao i bonska ovlaštenja utemeljena u rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, a sve što se događalo u posljednje vrijeme nije to dovelo u pitanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.