open-navfaktor-logo
search
Posjeta Briselu
Džaferović se sastao s predsjednikom Evropske narodne stranke Tuskom i zastupnicima EP
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu u Belgiji sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom.
23.03.2022. u 18:06
get url
text

Kako se navodi u saopćenju iz Predsjedništva BiH, razgovarano je o aktuelnoj situaciji na evropskom kontinentu, te o reflektovanju ruske agresije na Ukrajinu na države Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Istaknut je značaj evropskog i evroatlantskog jedinstva u odbrani temeljnih vrijednosti demokratskog svijeta.

Džaferović je zahvalio Tusku na svemu što radi i što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, kao predsjednik EPP-a, a ranije i kao predsjednik Evropskog vijeća.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se nalazi u posjeti Briselu, gdje će se sutra i prekosutra sastati sa predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsola i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Džaferović se sastao u Briselu i sa zastupnicima Evropskog parlamenta.

Kako se navodi u saopćenju iz Predsjedništva BiH, delegaciju Evropskog parlamenta su činili zastupnici Milan Brglez, Katalin Cseh, Klemen Grošelj, Ljudmila Novak, Thomas Waitz i Fabio Castaldo.

Tema razgovora bila je aktuelna sigurnosna i politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na unilateralne poteze entiteta RS protiv Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Razgovarano je o mogućnosti dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropsku uniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.