Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Auschwitz.

- Nikada ne smijemo zaboraviti zastrašujuću industriju smrti koju je organizovao nacistički režim vođen svojim mračnim idejama o rasnoj superiornosti, krvi i tlu. Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja - počeo je Džeferović.

Dalje dodaje kako niko nema pravo da glorifikuje zločince, niti da poriče istinu o zločinima jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora.

- Glas preživjelih žrtava još nas opominje šta se događa kada se mračna sjena zla nadvije nad čovječanstvom. Sjećanje na ubijenih šest miliona Jevreja strašna je opomena čovječanstvu i podsjetnik šta se događa kada svijet uzmiče i popušta pred režimima koji su, radi svojih političkih ciljeva, spremni vršiti genocid i istrebljenje.

Sjećanje na žrtve holokausta obavezuje nas na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti, koje počivaju na fundamentalnom poštovanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi - završio je on.