open-navfaktor-logo
search
Godišnjica zločina
Džaferović u Stupnom Dolu: Tragat ćemo za svima koji su učestvovali u ovom zločinu
Novi član Predsjedništva BiH je naglasio kako je potrebno sa Srbijom i Hrvatskom otvoriti rješavanje pitanja zloupotrebe dvojnih državljanstava kada su u pitanju osobe optužene za ratne zločine
23.10.2018. u 15:51
get url
text
Šefik Džaferović u Stupnom Dolu

Novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović prisustvovao je obilježavanju godišnjice zločina u Stupnom Dolu.

U tom je mjestu, udaljenom pet kilometara od Vareša, 23. oktobra 1993. godine ubijeno 38 civila, među kojima je bilo i petero djece. Najmlađa ubijena je bila dvoipogodišnja Sabina Likić, a ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić.

Džaferović je u Stupni Do došao kako bi, kazao je, iskazao poštovanje svim nevino stradalim civilima.

- Nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo ovdje, kao što nećemo i ne smijemo zaboraviti sve ono što se dešavalo u BiH za vrijeme agresije od 1992. do 1995. godine. Bez prestanka ćemo tragati za istinom i pravdom. Iako je zločin u Stupnom Dolu obilježen kao dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je presuđen u Haškom tribunalu, osuđeno je tek nekoliko osoba, a mnogo je veći broj onih koji su ostali nekažnjeni, a učestvovali su u izvršenju ovog zločina. Tragat ćemo za svakim onim ko je na bilo koji način učestvovao u tome te ga privesti pred lice pravde – poručio je Džaferović.

Novi član Predsjedništva BiH je naglasio kako je sa Srbijom i Hrvatskom potrebno otvoriti rješavanje pitanja zloupotrebe dvojnih državljanstava kada su u pitanju osobe optužene za ratne zločine.

- Očigledno je da oni koji su počinili ratne zločince bježe od odgovornosti, zloupotrebljavajući institut dvojnog državljanstva – pojasnio je Džaferović.

Dodao je kako je BiH neophodno graditi kao cjelovitu i demokratsku državu u kojoj će svaki čovjek biti u fokusu i kojem će sva njegova prava, individualna i kolektivna, biti zaštićena na svakom pedlju. Podloga za to su, kazao je, istina i pravda.

- To je najbolji način na koji možemo ići u obnovu povjerenja i izgradnje BiH kao države ravnopravnih građana – zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.