open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Vijeće ministara bez odlaganja treba dostaviti Nacrt budžeta
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da Vijeće ministara BiH nije ispoštovalo krajnji rok da do 31. maja dostavi Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu te je Predsjedništvo BiH danas na sjednici usvojilo zaključak kojim obavezuju Vijeće da to uradi bez odlaganja.
10.06.2020. u 15:20
get url
text

- Čim se nacrt dostavi u Predsjedništvo, po hitnoj proceduri će biti pretvoren u prijedlog zakona te upućen u parlamentarnu proceduru. Zahtijevamo da se to uradi odmah - rekao je Džaferović novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.  

Naveo je da su na sjednici trebali razmatrati i izvještaje Vijeća ministara BiH u vezi s rješavanjem migrantske krize i o realizaciji dosad usvojenih zaključaka Predsjedništva BiH o toj temi. Međutim, kako je istakao, Predsjedništvo BiH je obaviješteno da će Vijeće ministara BiH sutra na sjednici usvojiti inovirani plan i program o rješavanju migrantske krize koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, nakon čega će i raspravljati o toj temi.

- Za migrantsku krizu u BiH su nadležni svi, a najveći teret je na Vijeću ministara BiH kao operativnom tijelu. Predsjedništvo BiH se zbog značaja same teme nekoliko puta u toku prošle i ove godine uključivalo u taj proces i usvajalo određene zaključke - kazao je Džaferović.

Podsjetio je da su sredinom prošle godine usvojili zaključak da BiH neće biti "sabirni centar" za migrante te da se odmah treba riješiti pitanje zaštite granica i da se na granici treba spriječiti ulazak ilegalnih migranata u BiH.

Džaferović je iznio stav da migranti koji borave u BiH trebaju biti raspoređeni po cijeloj BiH te da svi trebaju snositi teret migranske krize, a ne samo pojedini kantoni u FBiH.

Predsjedništvo je na sjednici razmatralo brojna pitanja koja se odnose na međunarodne aktivnosti i zaključivanje međunarodnih sporazuma, a Džaferović kaže da je data saglasnost za zaključivanje brojnih međunarodnih sporazuma te ratifikaciju svih sporazuma koji su do sada prošli proceduru Parlamentarne skupštine BiH.

Također, danas je donesena odluka da Predsjedništvo BiH učestvuje na obilježavanju 10. godišnjice Procesa Brdo-Brijuni krajem mjeseca u Ljubljani, gdje je najavljen dolazak predsjednika svih država zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.