Između ostalog, rekao je kako je Predjsedništvo jednoglasno stava da Nacrt zakona o budžetu koji je uputilo Vijeće ministara BiH nije ono što odražava stvarno stanje u kojem se nalazi država. 

- Zatražili smo od Vijeća ministara da nam do konca maja dostavi novi nacrt zakona o budžetu koji će uvažiti realno stanje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina. Dakle, nacrt zakona o budžetu koji će sadržavati postojeći fiskalni okvir iz decembra 2019. godine, koji će predvidjeti sve moguće uštede u svim sektorima i onda po mogućnosti da se od tih ušteda formira fond za jačanje bh. ekonomije - pojasnio je Džaferović. 

Podsjetio je da postoji odluka o privremenom finasiranju ali i iskazao uvjerenje da će do vremena kada bude trebalo donositi novu odluku ipak biti spreman zakon o budžetu Bosne i Hercegovine. 

Džaferović je podsjetio da je proteklih dana razgovarao sa mnogim liderima širom svijeta u vezi s njihovom pomoći BiH, ali i općenito o načinu borbe protiv koronavirusa i u tim zemljama. 

- Razgovarao sam prvenstveno sa zvaničnicima Evropske unije. Oni su obećali BiH više od 80 miliona eura pomoći. Ta sredstva već počinju biti operativna. Naravno, razgovarao sam i sa akreditiranim ambasadorima u BiH, ali i nekima od državnika u svijetu. Svi su oni obećali pomoć BiH i ta pomoć je već počela pristizati - rekao je Džaferović. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je odluke u vezi sa sanacijom ekonomske štete, a koje je donijela Federalna vlade na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, ocijenio kao "početne mjere" koje su nam sada potrebne.

- One će u narednom periodu svakako morati biti dorađivane - kazao je. 

Na pitanje da li je za smanjenje plaća budžetskim korisnicima, Džaferović je odgovorio: 

- Govorio sam o tome više puta. Vi znate da sam se prije bilo kakve rasprave o tome, kao i mnogi drugi zvaničnici, odrekao dvije trećine svoje plaće za vrijeme ove borbe protiv pandemije. Do smanjenja plaća će morati doći. Pogotovo onih najvećih. Plaće ne treba smanjivati vojnicima, policajcima, zdravstvenim radnicima, ljudima u civilnoj zaštiti... Onima koji su sada na "prvoj liniji" u borbi protiv pandemije. Sve ostalo će morati doživjeti korekciju. morat će biti primjereno ekonomskom stanju u zemlji - objasnio je Džaferović.