open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Džaferović: Vrijeme je da neke stvari kažemo, pristup SNSD-a vodi ka anarhiji
Osvrnuo se potpredsjednik SDA i na odnose BiH i Hrvatske, koji su, kako je kazao, jako važni, ali narušeni odnosi nisu posljedica odnosa BiH
10.06.2019. u 16:23
get url
text

Potpredsjednik Stranke demokratske akcija (SDA) Šefik Džaferović je nakon sjednice Kolegija Predsjedništva SDA kazao da, iako izbjegavaju prepirke u javnom prostoru, SDA mora reagirati na stalno ponavjanje teze kako je SDA kriva za blokadu uspostave vlasti.

- Vrijeme je da neke stvari do kraja otvorimo i kažemo. Ovu tezu plasiraju iz SNSD-a, koji je ustvari svojim odbijanjem da poštuje Ustav, da provodi zakone najodgovorniji što Vijeće ministara BiH nije formirano. SDA ništa ne blokira i što se nas tiče, uspotava vlasti treba krenuti odmah. Potrebno je samo da se poštuju Ustav i zakoni ove zemlje – izjavio je Džaferović.

Kazao je da se ne mogu provoditi zakoni koji se nekom sviđaju, a drugi, koji nisu po volji, da se ne poštuju i taj pristup, tvrdi, vodi ka anarhiji.

- Neki kadrovi te stranke već su počeli dovoditi u pitanje i evropski put BiH jer im se ne sviđaju preporuke Evropske komisije – kazao je potpredsjednik SDA.

Podsjetio je da su za sedam mjeseci održane tek dvije redovne sjednice Predsjedništva BiH jer predsjedavajući Milorad Dodik (SNSD) ne saziva sjednice.

- Za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeć ministara bude iz RS-a – izjavio je Džaferovič, pojasnivši da je za SDA problem odbijanje SNSD-a da poštuje vladavinu prava u kontekstu Zakona o odbrani BiH i NATO puta BiH.

Kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH, SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u proces uspostave tog nivoa izvršne vlasti. U tom je kontekstu izdvojio opstrukcije HDZ-a BiH i uvjetovanje iz te stranke da se Vlada FBiH formira tek po izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Sve što je nuđeno u razgovorima vođenim uz međunarodno posredovanje, SDA je bila spremna prihvatiti, ali su to odbijali kadrovi HDZ-a – pojasnio je Džaferović.

Pozvao je HDZ da se odmah pristupi formiranju vlasti na nivou FBiH te da ponude model rješavanja pitanja Izbornog zakona koji će podrazumijevati i provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Ukoliko to ne mogu, prihvatamo mogućnost da na tome radimo zajedno – poručio je potpredsjednik SDA.

{$galerijaFotografija}

Govoreći o mogućnosti održavanja posebne sjednice Predsjedništva BiH povodom migrantske krize, Džaferović je kazao da je podržao taj zahtjev.

- Pozvao bih VSTV da do kraja sagleda svu težinu ove afere. Mislim da to do sada nisu uradili. Mislim da neki od njih ili nisu svjesni ili ne žele do kraja da bude svjesni težine ove afere i implikacijama koje ona može da ima na ukupan sistem sudske vlasti u BiH – poručio je Džaferović.

Umjesto pisma Predsjedništvu BiH, potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je, smatra Džaferović, trebala dobro pročitati poruke koje su poslali predstavnici međunarodne zajednice.

- Neka to shvate dobronamjerno, ne kao miješanje, već kao intenciju da se ova afera istraži do kraja. Ukoliko to ne bude rasvijetljeno do kraja, bojim se da će to baciti sjenu na ukupan sistem sudske vlasti – zaključio je Džaferović.

Osvrnuo se potpredsjednik SDA i na odnose BiH i Hrvatske, koji su, kako je kazao, jako važni, ali narušeni odnosi nisu posljedica odnosa BiH.

- To su dvije države koje su upućene jedna na drugu, ali ti odnosi se mogu i moraju graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja i principima reciprociteta. Ponašanje zvaničnika Republike Hrvatske kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, odlaganja nuklearnog otpada i imovine pravnih lica i građana BiH, koja se pokušava otuđiti od vlasnika, je nešto što se ne uklapa u ovaj princip. Isti je slučaj sa djelovanjem službenika SOA-e prema građanima BiH – pojasnio je Džaferović, naglasivši da će kao član Predsjedništva BiH uvijek reagirati na ovakav odnos Hrvatske prema BiH.

Press SDA
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.