open-navfaktor-logo
search
Veliko priznanje
Džanan Musa u idealnom timu Mundobasketa svih vremena, ko je još u ekipi sa Zmajem?
Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac i član Brooklyn Netsa Džanan Musa našao je svoje mjesto u idealnom timu sačinjenom od učesnika svih prethodnih Mundobasketa u kadetskoj konkurenciji.
14.07.2020. u 09:02
get url
text

S obzirom na to da je šesto izdanje Svjetskog prvenstva u košarci za kadete, koje je trebalo početi u Bugarskoj prije dva dana, odgođeno za sredinu augusta, iz FIBA-e su odlučili da na desetu godišnjicu Mundobasketa sastave najbolji tim sa prethodnih pet šampionata.

Tri kriterija bila su presudna kod sastavljanja idealnog tima kojeg su činili igrači sa svih ranijih turnira. Samo jedan igrač iz jedne zemlje mogao se naći u timu, ekipa je morala biti ravnomjerno popunjena prema pozicijama, a za izbor je presudan bio kvalitet nastupa na šampionatu i dalji razvoj u karijeri.

Upravo na osnovu ovih parametara mjesto u najboljoj ekipi našao je i naš reprezentativac, koji je jednu sjajnu generaciju naših mladih košarkaša vodio do titule evropskih prvaka.

- Musa možda ima tek 21 godinu, ali je nacionalni heroj koji je Bosnu i Hercegovinu vodio do titule prvaka Evrope u U16 konkurenciji, a pritom je osvojio i MVP nagradu i svojoj zemlji osigurao prvi nastup na Svjetskom prvenstvu. Musa je bio odličan i u Zaragozi, od tijesnog poraza protiv Australije u šesnaestini finala do rekordnih 50 poena u meču protiv Kineskog Taipeja. Sve to pomoglo je Bosni da završi takmičenje na devetom mjestu. Na turniru Musa je u prosjeku postizao 34 poena, imao 8,1 skokova i tri asistencije, što mu je osiguralo mjesto u idealnom timu prvenstva iako njegova selekcija nije završila među osam najboljih. Nakon što u sezoni 2018/2019 nije igrao mnogo za Brookly Netse, u ovoj je počeo praviti napredak, a već je postao jedan od apsolutnih lidera seniorske reprezentacije BiH - navode iz FIBA-e.

Osim Muse u idealnom timu prethodnih pet Mundobasketa su Oumar Ballo (Mali, 2018), RJ Barrett (Kanada, 2016), Bradley Beal (SAD, 2010), Gabriel Deck (Argentina, 2012), Bruno Fernando (Angola, 2014), Guo Ailun (Kina, 2010), Rui Hachimura (Japan, 2014), Killian Hayes (Francuska, 2018), Mario Hezonja (Hrvatska, 2012), Ahmed Khalaf (Egipt 2014. i 2016) i Ben Simmons (Australia 2012)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.