open-navfaktor-logo
search
Kapiten BiH
Džeko dominirao protiv Francuza: Dijamantov nastup u Strazburu kroz brojke
Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko u remiju sa Francuskom postigao je 60. pogodak u 115. nastup u dresu Zmajeva.
02.09.2021. u 13:19
get url
text

VEZANI TEKST - Ponos BiH: Edin Džeko deseti u Evropi i ubjedljivo najbolji u regionu

Na startu ove sezone iskusni bh. napadač prešao je iz Rome u Inter, a u sinoćnjem duelu sa aktuelnim svjetskim prvacima Dijamant je po ko zna koji put potvrdio da su godine samo broj te da su Nerazzurri napravili odličan posao njegovim angažmanom.

Ono što Edin radi najbolje, to je činio i sinoć. Postigao je gol i dominirao u duelima sa stoperima Tricolora, a to nisu igrači osrednje klase, već Raphael Varane, koji je ljetos iz Real Madrida prešao u Manchester United, i Presnel Kimpembe, igrač koji je već nekoliko sezona neizostavna karika odbrane Paris Saint-Germaina.

Džeko je tokom 90 minuta susreta na stadionu La Meina imao osam duela na tlu, od kojih je pet riješio u svoju korist, dok je u zraku dominirao u potpunosti. Svoje čuvare nadmudrio je u sve tri duela.

Dijamant je sinoć uputio tri udarca ka golu Francuza, dva su otišla van okvira gola, a Hugo Lloris nije imao šanse protiv onog Džekinog šuta lijevom nogom iz 36. minute .

Prema statistici portala Sofascore.com Džeko je sinoć imao tri neuspješna driblinga iz isto toliko pokušaja, dok je meč završio sa ukupno 43 dodira sa loptom.

VEZANI TEKST - Kako su ocijenjeni Zmajevi za nastup u Francuskoj?

Ključnih dodavanja nije imao, a precizno je dodao 14 od ukupno 21 pasa (67%). Dva njegova centaršuta nisu završila na željeni način, baš kao ni jedna duga lopta.

Francuski igrači su Džeku faulirali četiri puta, a u dva navrata je kapiten BiH izborio prekršaje u dobrim situacijama za slobodne udarce Miralema Pjanića.

Pomagao je Džeko i sigračima u odbrani kod prekida Francuza, ali je i tokom meča u 16 navrata izgubio posjed lopte.

Najbolji strijelac u historiji fudbalske reprezentacije četiri puta je igrao u sastavu Zmajeva protiv Francuza, postigao je dva gola, a zanimljivo da je protiv Tricolora na terenu proveo svih 360 minuta.

U susretu sa Francuskom potvrđena je skoro nepobitna činjenica, da kada Edin igra, onda igraju i Zmajevi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.