open-navfaktor-logo
search
Dijamant otvoreno
Džeko o Cityju, Romi, Interu: Pomogao sam Salahu da postane fudbaler kakav je sada
Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, preko Zooma je razgovarao sa Micahom Richardsom, bivšim saigračem iz Manchester Cityja.
12.02.2022. u 08:03
get url
text

Tokom razgovora vratili su se u prošlost, odnosno deset godina unazad, odnosno 2012. godinu, kada je osvojio naslov prvaka Engleske. Građani su tada titulu osvojili golom u posljednjim sekundama utakmice protiv Queen's Park Rangersa.

- Koji je bio najbolji trenutak tog dana? Sprint koji sam napravio kada je Sergio Aguero zabio! To je vjerojatno bila najveća brzina koju sam postigao u životu! Prvi sam stigao do njega. Prije utakmice sam mislio: "Igramo kući za naslov nakon 44 godine. Nema šanse da ne pobijedimo".

Kada je Pablo Zabaleta pogodio za 1:0, mislio sam da će biti lako. Da ćemo dobiti 3:0! Ali, u fudbalu ništa nije lako. Kad sam zabio za 2:2, poludio sam: "Hajmo dečki! Idemo!" Ali znaš šta? Ako pokušate učiniti ono što smo mi učinili na PlayStationu, ne biste imali vremena zabiti dva gola u dvije minute. Ludilo - prisjetio se Džeko.

Potom je govori o svom ljetnom transferu u Inter i proteklim mjesecima u dresu Nerazzurra.

- Prošlo ljeto sam u sebi pomislio: "Ne idem nigdje". Godinu prije bilo je nešto s Juventusom, dvije godine prije je bilo nešto s Interom, kada su pregovori praktički bili završeni, ali je sve propalo. Prošlog ljeta nisam očekivao da ću otići nakon dolaska Josea Mourinha.

Razgovarao sam s njim kad je stigao i znao je da imam još godinu ugovora. Bila mi je čast što je tako veliki menadžer došao u klub. Rekao sam mu: "Tu sam i dat ću sve za tebe i za klub. Ali, budući da je ovo posljednja godina mog ugovora, ako se nešto pojavi, možemo li to razmotriti?" U roku od nekoliko dana stigao je Tammy Abraham iz Chelseaja i Inter je došao po mene - ispričao je Džeko, dodavši:

- Antonio Conte je napravio odličan posao u posljednje dvije godine u Interu. Niko nije očekivao da će Inter biti tu gdje je sada. Nisam se bojao doći ovamo. Znam svoje kvalitete i ovdje ima puno sjajnih igrača.

Radimo sjajno. Nadamo se da možemo nastaviti na ovaj način. Osvojili smo Superkup nakon 10 godina. Stigli smo do osmine finala Lige prvaka prvi put nakon 10 godina. I dalje smo prvi u prvenstvu i želimo tu ostati. Moramo tako nastaviti.

Richards ga je pitao za žrijeb osmine finala Lige prvaka, a Džeko se na to našalio:

- Koji? Ovo protiv Liverpoola ili onaj što smo mislili da igramo protiv Ajaxa? Gledajte, bilo je čudno. Nikad se prije nije dogodilo! Ali to je Liga prvaka, najbolje takmičenje na svijetu. Liverpool je favorit. Znamo to.

Ali, ne možete 100 posto reći da će jedna ekipa pobijediti drugu. Imamo odličnu ekipu i rekao bih da će biti mnogo golova. Obje ekipe su napadački potentne. Nismo tipična italijanska ekipa koja se brani. Ali, u ovakvim utakmicama morate se dobro braniti - kaža Džeko.

Pogotovo jer će ispred njega biti njegov bivši saigrač iz Rome Mohamed Salah, konstatuje Richards.

- Prije utakmice ću razgovarati s njim i Alissonom. Na neki način sam pomogao Salahu da postane fudbaler kakav jest... Jako sam sretan zbog njega, sjajan je dečko koji zaslužuje sve što je dobio. Tako je i s Alissonom.

Bili smo zajedno dvije godine i u drugoj sezoni smo došli do polufinala Lige prvaka kada nas je Liverpool pobijedio. Da biste osvojili velike trofeje, trebate igrače poput njih. Napravili su pravi izbor odlaskom tamo, čak i ako u to vrijeme Liverpool nije osvajao trofeje - konstatovao je Džeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.