open-navfaktor-logo
search
Bh. reprezentativac
Džeko: Svjetsko prvenstvo u Kataru treba da pošalje poruke mira
Edin Džeko, velika fudbalska zvijezda reprezentacije Bosne i Hercegovine, jedan od najvećih evropskih i svjetskih strijelaca 21. vijeka i svih vremena uputio je poruku povodom početka Svjetskog prvenstva (SP) u Kataru koje će se prvi put održati u jednoj arapskoj zemlji od 20. novembra do 18. decembra ove godine.
14.11.2022. u 15:38
get url
text

- Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da lopta krene sa centra u Kataru - poručio je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i sjajni fudbaler Intera.

Džeko je, kako kaže, pratio kako su tekle pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kataru, te napominje kako se "vidi da je sve na vrhunskom nivou".

Podsjeća da je ovo prvi put da se Svjetsko prvenstvo igra u jesenjem dijelu sezone, te da vjeruje "da će utakmice biti atraktivne".

- Igrači će biti u optimalnoj formi jer je prvenstvo počelo prije četiri mjeseca, što nije nekada bio slučaj kada su se prvenstva igrala na kraju sezone i kada su svi igrači bili umorni. Očekujem, dakle, dobre utakmice, mnogo golova i nadam se što manje povreda, jer odmah nakon završetka Svjetskog prvenstva nastavljaju se prvenstva u svim zemljama - naveo je.

U Katar nije planirao ići jer "namjerava ostati sa klubom kako bi se što bolje pripremio za nastavak sezone". Slobodne dane koje bude imao, također, želi provesti sa svojom porodicom.

- Naravno, ukoliko uspijem, volio bih doći u Katar na neku od utakmica - naveo je.

Nadalje, Džeko je podvukao kako se nada da će nakon Svjetskog prvenstva u Kataru isključivo biti priče "o dobrim potezima, atraktivnim golovima, odnosno fudbalu, jer zbog toga svi i dolaze u Katar".

 - Zbog fudbala su se zaustavljali svjetski ratovi, jer fudbal je uvijek nosio jednu poruku mira. Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da lopta krene sa centra u Kataru, tako da vjerujem da će sve reprezentacije, organizatori, ali i svi mi iz svijeta fudbala, još jednom poslati poruku mira za sve -  poruka je Edina Džeke, inače ambasadora UNICEF-a za BiH.

Prema njegovom uvjerenju, Svjetsko prvenstvo u Kataru će biti jedno od najgledanijih ikada.

- Jako bitno da se sa ovog Svjetskog prvenstva pošalje još jedan apel prema svima da je mir jedina ispravna opcija bilo gdje u svijetu - kazao je.

Na kraju, Džeko je uputio poruku svim Bosancima i Hercegovcima, a posebno navijačima "Zmajeva".

- Neka svi uživaju u izvrsnom fudbalu i da na fer i sportski način bodre sve reprezentacije. Žao mi je što Bosna i Hercegovina nije uspjela da se plasira na ovo Svjetsko prvenstvo, jer znamo koliko smo uživali u Brazilu. Ali, dat ćemo sve od sebe da u budućnosti ponovo dohvatimo jedno veliko takmičenje, jer naši navijači to definitivno zaslužuju. Zaslužuju da na velikim takmičenjima navijaju za svoju zemlju -  zaključio je Džeko.

Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičit će se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra.

FIFA je u više navrata ponovila da će Katar pripremiti najbolje izdanje FIFA Svjetskog prvenstva ikada. U Svjetskog fudbalskoj federaciji (FIFA) vjeruju "da će svijet biti svjedok velikog događaja“.

Šezdeset i četiri utakmice odigrat će se na osam stadiona, od kojih je njih sedam izgrađeno za potrebe prvenstva. Svaki stadion imat će zabavnu i zonu za navijače. Nakon Svjetskog prvenstva, Katar će donirati 170.000 sjedišta državama kojima je potrebna sportska infrastruktura, u saradnji s FIFA-om.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.