open-navfaktor-logo
search
Kraj sezone
Džemidžić: FSBiH nije mogao utjecati na odluke entiteta
Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH na današnjoj sjednici donijela je zaključak o završetku svih takmičenja za sezonu 2019/20., jer, kako je navedeno, ne postoje uvjeti za nastavak takmičenja u okviru Premijer lige i Kupa BiH na teritoriji cijele države.
01.06.2020. u 17:10
get url
text

Kako je kazao predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad Lale, prijedlog ove odluke će biti dostavljen članovima Izvršnog odbora FSBiH na konačno usvajanje, a odluka se odnosi na sva takmičenja pod ingerencijom Saveza.

Generalni sekretar FSBiH Adnan Džemidžić naglašava da su odluke donesene jednoglasno na bazi činjeničnog stanja koje nije dozvoljavalo da se takmičenja nastave.

- Uprkos svim našim nastojanjima da ovo prvenstvo zaista privedemo kraju na  terenima, uz sva uvažavanja okolnosti u BiH, Savez nije dobio dozvolu da nastavi takmičenja, odnosno, nemamo uvjete da takmičenja obavimo na planirani način. Nemamo vremenski okvir da se sve posloži. Moramo dostaviiti UEFA-i imena učesnika evropskih takmičenja do 2. augusta. Zdravlje igrača je naš prioritet, a Vijeće ministara BiH još uvijek nije proglasilo kraj pandemije koronavirusa - rekao je Džemidžić. 

Ističe da savez nije mogao utjecati na odluke entitetskih organa u BiH, te da niko u Savezu nije sretan što je odluka o prekidu takmičenja morala biti donesena. 

- Znate da u zemljama okruženja odluke dolaze s jednog nivoa. To u BiH nije slučaj. Mi smo iz Ministarstva sporta, porodice i omladine Republike Srpske dobili informaciju da u tom entitetu tek od 1. jula mogu početi takmičenja, tako da u tih mjesec dana ne bismo mogli odigrati sve utakmice, a da zdravlje igrača ne bude ugroženo - objasnio je generalni sekretar. 

Dodaje da je za početak naredne takmičarske sezone predložen prvi vikend u augustu i nada se da će do tada biti ispunjeni svi uvjeti za igranje fudbala. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.