open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar FSBiH
Džemidžić: Petevov izvještaj bit će na razmatranju do kraja februara
Izvještaj selektora Fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivayla Peteva je spreman i razmatrat će ga članovi izvršnog odbora FSBiH na narednoj sjednici.
16.02.2022. u 15:19
get url
text

Izjavio je ovo generalni sekretar FSBiH Adnan Džemidžić danas u Zenici nakon pitanja novinara o statusu selektora Zmajeva poslije statistički najlošijih kvalifikacija u historiji države BiH.

- Gospodin Petev je pripremio ono što je trebalo. Kada bude naredna sjednica Izvršnog odbora njegov izvještaj će sigurno biti na razmatranju. Nakon te sjednice će biti dostavljena informacija za javnost - rekao je Džemidžić naglasivši da fudbalere BiH čekaju prijateljske utakmice i mečevi u Ligi nacija.

Sjednica Izvršnog odobra FSBiH, prema Džemidžićevim riječima, bit će održana do kraja februara.

Kako sada stvari stoje, šanse da Petevov izvještaj ne bude usvojen, odnosno da bugarski stručnjak bude smijenjen sa klupe BiH, mjere se promilima.

Delegacija FSBiH  koju je predvodio generalni sekretar Adnan Džemidžić, razgovarala je u sjedištu Gradske uprave Zenica s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem o realizaciji novih projekata u Trening centru FSBiH u Zenici te budućim nastupima državnih selekcija u tom gradu.

Zenica će biti jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u fudbalu za kadetkinje (U17), koje će se, od 3. do 15. maja 2022. godine, igrati u četiri bh. grada - Mostaru, Širokom Brijegu, Zenici i Sarajevu. Prije tog turnira za mlađe uzraste, a u sklopu priprema za nastup u UEFA Ligi nacija, seniorska A reprezentacija odigrat će na zeničkom stadionu Bilino polje prijateljske utakmice protiv Gruzije (25. marta) i Luksemburga (29. marta).

- Grad Zenica je zadovoljan, jer će biti domaćin. I do sada se naš grad pokazao kao dobar domaćin i organizator, tako da ćemo sve uraditi da to bude na najvišem nivou. Druga tema bio je razgovor oko proširenja Trening centra FSBiH, gdje smo usaglasili aneks Sporazuma i ove će se godine i to početi raditi - najavio je Kasumović.

Radovi bi trebali početi do kraja ove godine, ali će konačnu odluku o terminu početka gradnje dva nova  terena, oba s prirodnom travom te proširenjem smještajnih kapaciteta za dodatnih oko 100-njak kreveta, restoranskog prostora, konferencijskih sala... kako je najavio Kasumović, donijeti Gradsko vijeće Grada Zenica te Izvršni odbor FSBiH.

- FSBiH ne radi sam za sebe. Radimo za dobrobit društva, hoćemo da pravimo nove fudbalere, nove igrače… Ovdje želimo da imamo svoj nukleus za razvoj zaista mladih talenata, kojih imamo dovoljno ali nemamo prostora. Dogradnja, odnosno proširenje Centra, sadržani su u Idejnom rješenju i projektu kojeg već posjedujemo. Naravno, moramo i mi neke stvari još preformulirati, ali ono što vam možemo kazati jeste da ćemo sigurno u kapacitetima dobiti još dva travnata terena, s prirodnom travom. Ono što ćemo još uraditi, jeste proširenje smještajnih kapaciteta, što je nama jako bitno - istakao je Džemidžić.

FSBiH, dodao je, želi da se što više selekcija priprema te igra utakmice u Zenici, gdje, podvukao je, imaju "odlične uvjete za rad; imamo mir i trenažne procese koji se mogu odvijati svakodnevno”. Više od 300 dana u godini, podsjetio je Džemidžić, već sada se koriste kapaciteti Trening centra FSBiH u Zenici.

Finansijska konstrukcija za nove projekte, kazao je Džemidžić, tek će biti definirana, a Grad Zenica će im pomoći u eksproprijaciji privatnog zemljišta te ustupanja na korištenje zemljišta koje je u vlasništvu Grada Zenica.

Kasumović i Džemidžić, u odgovoru na novinarsko pitanje, ustvrdili su kako, uprkos izjavama za medije iz ranijeg perioda, među njima nema nikakvih nerazrješenih, ličnih sukoba te da obojica samo profesionalno rade svoj posao, koji je u interesu njihovih institucija i fudbalu. U delegaciji FSBiH, osim Džemidžića, bili su i predsjednik NS Zeničko-dobosjkog kantona te član IO FSBiH iz tog kantona Muris Jabandžić, kao i Nihad Hodžić, koji je zadužen za razvoj infrastrukture FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.