open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar
Džemidžić: Potrebna rekonstrukcija infrastrukture, ali FSBiH ne može biti nosilac projekata
Generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine  Adnan Džemidžić izjavio je kako je sve spremno za početak Evropskog fudbalskog prvenstva za kadetkinje koje će se od 3. do 15. maja igrati u Bosni i Hercegovini te je istakao da smatra da će time biti tvorena nova stranica bosanskohercegovačkog fudbala.  
23.04.2022. u 10:49
get url
text

Džemidžić je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao da pripreme za ovogodišnji UEFA EURO WU-17 traju već blizu tri godine od kada je Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) izabrala BiH kao domaćina i pred FSBiH stavila veoma izazovan i odgovoran zadatak.

Naglasivši da su FSBiH i Bosna i Hercegovina prvi put domaćini tako velikog takmičenja, Džemidžić je poručio da svi uključeni u taj posao predano rade kako bi pokazali i dokazali da smo sposobni organizirati takvu sportsku smotru i biti dobri domaćini.

- Što se tiče organizacijskog dijela, mi smo već davno formirali naš Koordinacioni tim koji je u prethodnom periodu radio paralelno sa redovnim aktivnostima i poslovima svih zaposlenika, ali evo u zadnje vrijeme radimo i na svakodnevnoj bazi jer u ovih narednih par dana se očekuje dolazak i službenika iz UEFA-e koji će zajedno s našom administracijom vršiti sve potrebne radnje da bi takmičenje započelo kako je i planirano. Kao što i sami znate, početak takmičenja je predviđen za 3. maj. Utakmica koja će otvoriti ovo prvenstvo je utakmica naše reprezentacije i reprezentacije Nizozemske na stadionu Grbavica u Sarajevu. Početak je u 20 sati. Očekujemo dolazak gostiju iz UEFA-e. Raduje nas njihova spremnost, želja i zainteresovanost da budu dijelom ove naše priče, jer mislim da ćemo ovim otvoriti novu stranicu historije bh. fudbala - rekao je Džemidžić.

Pred početak prvenstva u Sarajevu i Mostaru su otvorene fan zone, a u ponedjeljak će biti otvorene i nove takve promotivne lokacije. Planirano je da sarajevske i mostarske vijećnice u ponedjeljak budu osvijetljene logom i bojama EURO WU-17.

Široka lepeza benefita za bh. fudbal i sport uopće

Naglasivši da je široka je lepeza benefita koje ovakvo takmičenje može polučiti za bh. fudbal i BiH uopće, Džemidžić je rekao da je cilj i zainteresirati mlade da uz ovakav sportski događaj dobiju želju trčati fudbalskim terenima.

- Ovo će sigurno biti zamajac u narednom periodu za razvoj ženskog fudbala općenito, jer pored ženske Premijer lige mi imamo i prve lige u okvirima Fudbalskog saveza FBiH i Fudbalskog saveza RS-a. Baza se širi. Ovdje je ono na čemu ćemo mi zaista insistirati da se napravi što veća baza za razvoj ženskog fudbala na način da ćemo iz svih dijelova BiH tražiti ono što je najbolje - rekao je Džemidžić.

Nadalje kazao je da se BiH bezbroj puta dokazala kao po gostoprimstvu, a da se i u sportu dokazuje kao rasadnik kvalitetnih mladih fudbalera i fudbalerki te je naveo primjer Maje Jelčić koja je svrstana među najtalentiranije mlade igračice u Evropi. On je ukazao i na neophodnost jačanja infrastrukture i uvjeta rada u klubovima kao bazi bez koje ne može biti ni dobrih A timova seniorskih selekcija.

Igračice da pokažu borbenost i ljubav prema grbu BiH

Džemidžić je kazao da pred igračice reprezentacije Bosne i Hercegovine nije postavljen nikakav imperativ na EP-u, već da svi priželjkuju dobro zdravlje našim fudbalerkama i da se na terenu pokažu u najboljem svjetlu.

- Neka ovo bude i poklon njima za sve ono što su uradile u prethodnom periodu, kao i selektorima i trenerima i svima koji su uključeni u ženski fudbal, jer mogu vam reći da je ovo sve proisteklo iz nekog nukleusa entuzijazma. Ovaj ženski fudbal je nešto što je dugo vremena stajalo postrani - smatra Džemidžić.

VEZANI TEKST - FSBiH predstavio Zmajicu, zvaničnu maskotu reprezentacije BiH
 

Naglasivši da je ulaz na sve utakmica Evropskog prvenstva za kadetkinje besplatan, Džemidžić je pozvao sve roditelje da dovedu svoje mališane na stadione te je dodao da su organizatori već kontaktirali i uspostavili saradnju s resornim ministarstvima spora i obrazovanja, kao i školama, a sve kako bi se što veći broj djece uključio u lijepu priču smotre najboljih ženskih kadetskih fudbalskih selekcija u Evropi.

- Učinit ćemo sve što je do nas, a nadam se da će i odgovor naše zajednice općenito biti da djeca i roditelji i svi dođu i bodre našu i sve ostale reprezentacije. Želimo da se i naše gošće osjećaju dobro kao i naša reprezentacija. Naravno od naših djevojčica ne očekujemo nikakve velike rezultate, već očekujemo veliku borbenost i da pokažu ono što najviše vole, a to je da vole grb ove države Bosne i Hercegovine - poručio je Džemidžić.

On je kazao i da ovo prvenstvo treba također biti i poticaj ili zamajac nekih budućih aktivnosti na poboljšanju infrastrukture u svim granama sporta te je dodao da bismo u suprotnom svi trebali imati bojazan za budućnost naše djece i sporta.

Neophodna rekonstrukcija infrastrukture

- Mislim da će se i kroz ovo prvenstvo pokazati, neka djeca uživaju u igri, u slobodi trenutka, ali definitivno je da ova infrastruktura mora doživjeti kompletnu rekonstrukciju. Fudbalski savez BiH pokušava, po ko zna koji put, da objasni javnosti da ne može biti sam biti nosilac tih projekata, jer su to veliki, kapitalni projekti - kazao je Džemidžić.

Generalni sekretar FSBiH Džemidžić je rekao da su ulaganja u stadione općenito su isplativa i upozorio da bez takvih ulaganja nećemo moći napredovati u godinama koje su ispred nas.

On je na kraju razgovora još jednom pozvao sve građane i djecu da prate EURO 2022 za kadetkinje tako što će otići na utakmice i uživati u ovoj jedinstvenoj prilici u BiH.

- Želio bih da sa istim žarom svi državljani, stanovnici Bosne i Hercegovine prate ovu našu reprezentaciju, da daju podršku na mjestima gdje nam djevojčice budu odigravale utakmice, da ta podrška bude srčana i da cijelom svijetu kažemo da država Bosna i Hercegovina ima budućnost i da je njena snaga upravo u djevojčicama, dječacima, mladim generacijama koje dolaze - poručio je Džemidžić.

Jaka konkurencija

Na UEFA EURO za kadetkinje učestvovat će osam nacionalnih selekcija u dvije grupe.

U Grupi A su reprezentacije Bosne i Hercegovine, Njemačke, Danske i Nizozemske. Mečevi u ovoj grupi će se igrati na stadionu Grbavica u Sarajevu i Trening centru FSBiH u Zenici.

U grupi B su Francuska, Španija, Finska i Norveška, koje će svoje utakmice igrati na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru i Pecara u Širokom Brijegu.

Mečevi završnice takmičenja igrat će se u Zenici i Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.