open-navfaktor-logo
search
Učestala trovanja
Džemil Hajrić: Hrana u BiH je pod stalnim nadzorom, ali apsolutna sigurnost ne postoji
Inspekcije su na terenu, istražuju sve slučajeve koji su se desili posljednjih dana, a detaljnije informacije očekujemo početkom iduće sedmice, kaže direktor Ageencije za sigurnost hrane BiH 
01.09.2019. u 21:35
get url
text

Agencija za sigurnost hrane BiH, posredstvom glavnog federalnog sanitarnog inspektora, prati situaciju vezano za učestale slučajeve trovanja hranom. Osim zdravstevnih komplikacija koje su mala djeca u Ajdinovićima, sumnja se i na trovanje radnika maglajskog Natrona, te više građana Srebrenika koji su konzumirali hranu u jednom fast-fudu.

- Od njih smo informisani da su na terenu, da istražuju sve slučajeve koji su se desili posljednjih dana. Detaljnije informacije očekujemo početkom iduće sedmice – kaže Hajrić.

Podcrtava da BiH ima sistem koji može odgovoriti na ovakve situacije, da inspektori imaju pravni okvir na osnovu kojeg mogu djelovati, istražiti cjelokupnu situaciju i ako utvrde nečiju odgovornost, izreći i kazne. Iako je o razlozima nezahvalno govoriti prije zvaničnih rezultata analiza, Hajrić, govoreći o mogućim uzrocima trovanja, kaže da se najvjerovatnije radi o nesavjesnom načinu pripreme i plasiranja hrane.

- Baš iz tog razloga, početkom ljetne sezone, Agencija izdaje preporuke, ne samo onima koji posluju sa hranom, nego i potrošačima. Jer, i oni treba da vode računa o tome gdje jedu, gdje kupuju. Preporučio bih da potrošači uvijek izaberu one objekte koje imaju reputaciju sigurnih, registrovanih, onih koji poštuju higijenske norme - poručuje Hajrić.

Upitan imaju li nadležne institucije dovoljan broj ljudstva, prvenstveno inspektora koji će vršiti kontrole, Hajrić objašnjava da je prema novom konceptu o sigurnosti hrane, ključna odgovornost nije na inspekcijskim službama, već na onima koji proizvode, pripremaju i plasiraju hranu na tržište.

- Bilo da se radi o prerađivačima, ugostiteljskim objektima... bilo kom drugom faktoru u tom lancu proizvodnje hrane, oni moraju da ispoštuju postupke, kako bi proizvodi koje polasiraju bili sigirni. Inspekcije su tu da u ovakvim situacijama provjere zašto se to nije poštovalo i da poduzmu određene represivne mjere  - kaže Hajrić.

S obzirom da ovakvi slučajevi trovanja kod građana izazovu sumnje u kvalitet hrane koju konzumiramo, Hajrića smo upitali koliko su te nedoumice opravdane.

- U BiH postoji sistem institucija koji mogu odgovoriti izazovima i hrana koja se nalazi na tržišti je pod stalnim nadzorom. Isto tako, ne postoji apsolutna sigurnost. Uvijek postoji mogućnost da se dese incidentne situacije. Upravo zbog toga,  važno je da nadležni u takvim situacijama imaju mehanizme kako da odgovore, reaguju, proizvode sklone sa tržišta  - zaključuje Hajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.