open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Džemper kojeg je isplela Rabija Fejzić u najnovijem broju magazina "Vogue"
Radi se o ručno pletenom džemperu, urađenom prema kompleksnoj šemi za prestižnu francusku modnu kuću "Jean Patou"
02.07.2019. u 11:54
get url
text
Nadira Škaljić: Ovo je najveća pohvala cjelokupnom našem Udruženju
Nadira Škaljić: Ovo je najveća pohvala cjelokupnom našem Udruženju

Džemper kojeg je isplela 59-godišnja Rabija Fejzić, članica Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u BiH "Udružene", našao se u najutjecajnijem svjetskom modnom magazine "Vogue".

Radi se o ručno pletenom džemperu, urađenom prema kompleksnoj šemi za prestižnu francusku modnu kuću "Jean Patou", kojeg je u septembru prošle godine kupila grupacija luksuznih brandova LVHM, koja je vlasnik Kenza, Louis Vuitton, Celine.

- Ovo je najveća pohvala cjelokupnom našem Udruženju. Kad osjetite da je neko tako važan, kao što je ovaj najpoznatiji modni magazin, primijetio ono što rade naše žene, sve što kažete je suvišno. Ovo je ogroman vjetar u leđa svim našim članicama da se nastave dalje truditi i raditi, jer ručni rad je nešto što se ponovo vraća i što je itekako cijenjeno, naročito na zapadu – kaže Nadira Škaljić, predsjednica Udruženja.

Osim za "Jean Patou", "Udružene", kojih trenutno ima 350, a stižu iz svih dijelova naše zemlje, trenutno rade za još nekoliko priznatih brandova u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Belgiji, Americi i Australiji.

- Džemper koji se našao u magazinu "Vogue" uradila je Rabija Fejzić, koja sa nama radi od samog osnivanja Udruženja. Ima 59 godina i plete od svoje šeste godine. Rabija je preživjela velike traume i gubitke u protekloj agresiji na našu zemlju i pletenje joj je, ne samo izvor prihoda, nego i svojevrsna terapija. Da bi postigli savršen rezultat uzorak je radila ćetiri puta i u više navrata je plela tokom cijele noći kako bi džemper isporučili na vrijeme klijentu u Francuskoj. Trud se očigledno isplatio jer se dzemper nalazi u najnovijem izdanju "Voguea", a izabran je među 150 novih modela koje ovaj francuski brand nudi ove godine – sa ponom je istakla Škaljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.