open-navfaktor-logo
search
Smiraj za žrtve rata
Dženaza u Glamoču: Ukopani Sado i Rasim, traga se za još pet članova porodice Ališa
U Glamoču je ubijeno 48 Bošnjaka. Bošnjaci Glamoča su zatvarani u logore, protjerani iz svojih domova. Poslije 27 godina, danas su uspjeli konačno klanjati dženazu namaz za dvije žrtve ubijene u Glamoču
16.07.2019. u 16:30
get url
text

Dvije žrtve ubijene tokom rata u Bosni i Hercegovini na području Glamoča iz porodice Ališa, Sado i Rasim, danas su konačno našli svoj smiraj, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ukop je obavljen na mezarju pored šehidskog spomen-obilježja u Glamoču.

Naime, danas je poslije podne-namaza klanjana i zajednička šehidska dženaza svim šehidima, a dženazu je predvodio Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kojoj su prisustvovali i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ključ Ermin ef. Vučkić i Samir ef. Đonlagić, imam iz Livna.

-Prema našim podacima i u skladu sa onim što posjeduje Institut za traženje nestalih BiH, traga se za još pet posmrtnih ostataka. Također, radi se o osobama iz porodice Ališa, iz sela Isakovci, od kojih je jedno maloljetno dijete od 13 godina, Ibrahim Ališa - rekao je Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč.

Istakao je kako je Institut za traženje nestalih BiH, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Glamoč, pokrenuo aktivnosti na pronalaženju nestalih osoba još 2017. godine.

-Istraživanja su rađena tokom 2017. i 2018. godine i kao rezultat toga pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, a identifikacija je potvrdila da se radi o nestalim osobama Ališa Rasimu i Sadi, koji su ubijeni tokom agresije na BiH 1992, odnosno 1993. godine - rekao je Kovačević. 

{$galerijaFotografija}

Mujo Begić, šef područnog Ureda Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću, koji se bavi ekshumacijama na području Bosanske Krajine, rekao je za AA kako se danas u Glamoču klanjala dženaza dvojici ubijenih 1992, odnosno 1993. godine, Sadi i Rasimu Ališa.

-Njih smo pronašli prošle godine i ekshumirali te nakon toga izvršili identifikaciju. Danas smo konačno ukopali posmrtne ostatke i donijeli malo mira porodicama, ali da se smire i ove žrtve. Ovo je, nažalost, kada se radi o Glamoču, imamo još pet nestalih osoba za kojima tragamo, a među njima je i jedno dijete. Tako smo se fokusirali i dio napora usmjerili u tom smislu. Ako bi govorili o današnjoj dženazi, moram reći da su obojica stradalih ubijeni na putu. Poznati su počinioci, ali nažalost, nisu procesuirani. Za njih, tužilaštvo, odnosno Sud BiH, nije donio nikakvu presudu - naveo je Begić.

Glamoč je, kaže, specifičan po zločinu.

-U Glamoču je ubijeno 48 Bošnjaka. Bošnjaci Glamoča su zatvarani u logore, protjerani iz svojih domova i, poslije 27 godina, mi smo danas uspjeli konačno klanjati dženazu namaz za dvije žrtve ubijene u Glamoču. Ovdje se radi o familijarnim vezama i komšijama. Tražimo još pet članova porodice Ališa, među njima i jedno dijete. Ovdje se radi uglavnom o članovima iste porodice, koji su u bližem srodstvu - naglasio je Begić. 

Dženaza u Glamoču - 16. 7. 2019.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.