open-navfaktor-logo
search
O gasu
Džindić: Do sada smo sa 17 miliona KM pomogli KS, neka Sarajevogas smanji maržu
Očekivali smo poziv iz Kantona Sarajevo za sastanak, ali do toga nije došlo. Oni su nama ranije kazali kako su izdvojili 700.000 KM za priključne setove za gas. Pa zar nije sramota to spominjati, govori Nermin Džindić
10.06.2019. u 11:15
get url
text
Nermin Džindić

Federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić poručio je sa današnje konferencije za novinare da je Federalna vlada spremna pomoći Vladi KS u smislu davanja savjeta, smjernica, kako da se što bolje organiziraju zbog povećanja cijena gasa koji je evidentna od maja.

Pri tome ukazuje kako je Federalna vlada od sredine prošle godine do danas pomogla Kanton Sarajevo sa 17 miliona KM i da ne stoji priča prvih ljudi Sarajevskog kantona da Vlada FBiH želi uništiti privredu KS, povećati zagađenje.

Podsjećamo, Federalna vlada je ranije donijela odluku o povećanju cijena gasa za 29,29 posto u FBiH.

- Mi smo 17 miliona KM od sredine prošle godine skinuli s konta BH gasa i prebacili Kantonu Sarajevo za industriju i domaćinstva. Mi ne bježimo, hoćemo da pomognemo. Očekivali smo poziv iz Kantona Sarajevo za sastanak, ali do toga nije došlo. Oni su nama ranije kazali kako su izdvojili 700.000 KM za priključne setove za gas. Pa zar nije sramota to spominjati. Prije svega, Sarajevogas treba da korigira cijenu isporuke gasa prema privredi, industriji, koja je sada 890 KM, dok je recimo cijena gasa koji isporučuje BH gas privredi u Federaciji 660 KM po hiljadu metara kubnih - ukazuje Džindić.

Dodaje da cijena Sarajevogasa mora biti identična onoj koju ima BH gas i da će se time stvoriti prostor u Kantonu Sarajevo za uštede, odnosno, da se treba smanjiti distributivna marža.

- Zbog čega je ova razlika, može li nam iko dati odgovor na ovo pitanje? Dođete u priliku da vam jedan te isti vlasnik kompanije privatne u Ilijašu i u Zenici, se žali preko Udruženja poslodavaca zašto Vlada FBiH ne reaguje, jer dvije iste firme, istog vlasnika, imaju dvije različite cijene gasa. Ovo se mora odmah izmijenti, danas, juče, a ne zakazivati nekakve spektakularne sjednice i optuživati Vladu da ona želi utjecati na rast privrede - govori Džindić i dodaje:

- Dosta nam je optužbi da Vlada FBiH želi ugušiti privredu, povećati zagađenje Kantona Sarajevo. Želimo što manje medijskih prepucavanja. Mi želimo pomoći. Postavlja se pitanje zašto Vlada KS nije reagirala zbog povećanja cijena goriva ili ogrjevnog drveta, već samo zbog cijena gasa. Mi smo 2015. godine spasili Sarajevogas od stečaja. I sada je Federalna vlada spremna razgovarati sa Vladom KS - poručio je Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.