open-navfaktor-logo
search
Resorni ministar
Džindić: Poručujem radnicima Binasa da nisam Baltazar, neka rade ili firma ide u stečaj
Radnici bugojanske fabrike oružja Binas danas su, nezadovoljni odnosnom Vlade FBiH prema njima, došli protestirati pred zgradu Vlade FBiH. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džndić im je sa konferencije za novinare u Sarajevu poručio da se moraju vratiti na svoja radna mjesta i zaraditi plaće.
03.11.2021. u 13:33
get url
text

- Oni su nezadovoljni upravom. Ja nisam Baltazar i nemam čarobni štapić za rješavanje problema. Ako misle da rade, neka idu, ako ne, firma ide u stečaj. Kompanija ima jako dobru perspektivu, odlične ugovore, ali i određene poteškoće. Ali radnici moraju pomoći, vratiti se na svoja radna mjesta, raditi i zaraditi plaću. Neka ne očekuju da će im Vlada FBiH, premijer, ministar dijeliti plaće, a da ne rade - poručio im je Džindić.

{$galerijaFotografija}

Radnici traže da im se isplate zaostale plaće, da im se uplate doprinosi koji nisu uplaćeni od 2019. godine i traže smjenu uprave. 

- Došli da tražimo plaće koje su nam ostali dužni, pet plaća. Hoće da nam odbiju ovo što nismo radili, ali mi smo dolazili u firmu. Tražimo da nam uplate doprinose od 2019. godine. Nedavno smo imali slučaj gdje nam je čovjek umro a nije mogao knjižice zdravstvene ovjeriti. Za njega smo sakupljali te neke parice kako bi se mogao liječiti. Danas smo bili na sastanku kod potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, ona nam je rekla da je u ovome nemoćna. Imat ćemo sastanak sa njom i resornim federalnim ministrom Nerminom Džindićem - govori Admir Duraković, član Sindikata radnika preduzeća BINAS.

O trenutnim događanjima u firmi kaže da posla nema.

- Poslali su nas na plaćeno odsustvo. Već mjesec dana to traje. Vodimo se kao da radimo, a vidjet ćemo hoće li to biti plaćeno, neće. Ljudi napuštaju firmu, evo jučer su otišla dva inženjera, mladi bračni par. Katastrofa. Za trenutnu situaciju, po mom mišljenju je najveći krivac je bivši direktor. Sve kupce koje smo imali je on otjerao - kazao je Duraković.

 

Protesti, BINAS, Vlada FBiH, 03.11.2021
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.