Otkriven u rezervoaru u okrugu Rutland, u engleskom East Midlandsu, primjerak je najveći i najkompletniji fosil ihtiosaura ikada pronađen u Velikoj Britaniji, dugačak skoro 10 metara i s lobanjom teškom jednu tonu.

Također se smatra da je to prva od njegovih posebnih vrsta koja je pronađena u Britaniji.

Morski gmizavci koji su živjeli uz dinosauruse, ihtiosaurusi su po obliku tijela ličili na delfine. Izumrli su prije oko 90 miliona godina, nakon što su se prvi put pojavili prije 250 miliona godina, piše CNN.

Ihtiosaura je prvi put otkrio u februaru prošle godine u prirodnom rezervatu Rutland Water Joe Davis, vođa tima za očuvanje iz Leicestershirea i Rutland Wildlife Trusta, koji upravlja prirodnim rezervatom u partnerstvu sa vlasnikom Anglianom Waterom.

Davis je obavljao rutinske radove na ponovnom uređenju okoliša, koji su uključivali isušivanje vode u laguni, kada je uočio dijelove pršljenova koji vire iz blata, navodi Leicestershire and Rutland Wildlife Trust u saopćenju za javnost.

Zatim je uslijedilo iskopavanje u avgustu i septembru koje su vršili članovi tima paleontologa, predvođenih Deanom Lomaxom, stručnjakom za ihtiosauruse i trenutno gostujućim naučnikom na Univerzitetu u Mančesteru.

- Veličina i kompletnost zajedno su ono što ga čini zaista izuzetnim - rekao je Lomax za CNN, dodajući da prethodni nalazi ihtiosaura u Velikoj Britaniji "ni izbliza nisu bili tako potpuni i veliki kao ovaj".

- Ovo je bio vrh lanca ishrane, apex grabežljivac - dodao je.

Međutim, Lomax je rekao da je ovo otkriće "vrh ledenog brijega", te da treba i mnogo toga da se otkrije, uz mogućnost da je posljednji obrok ihtiosaura možda sačuvan.

Morski zmaj

(FOTO: Angilian Water)

Uzorak je trenutno kod specijaliste paleontološkog konzervatora, a proces će trajati 12-18 mjeseci. Nakon toga, cilj je da bude javno izložen.