Džumhur nakon US Opena otkrio planove za kraj sezone

Objavljeno: 08.09.17 u 12:00

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nedavno je ostvario ranking karijere kada je izbio na 56. poziciju ATP-ranking liste.

Inače iza Džumhura je period u koje je igrao odlično, a i on sam je priznao da je zadovoljan sa trenutnom situacijom.

- Mogu reći da sam zadovoljan, pogotovo kontuinitetom, jer sam povezao odlične četiri sedmice. Igrao sam s igračima koji su bolje rangirani od mene, od kojih sam ranije gubio. Zaista sam sretan što sam od Los Cabosa do New Yorka bio na vrhunskom nivou, a sve se to odrazilo i na ranking ATP liste. Nadam se da ću tako nastaviti - rekao je Damir Džumhur na press-konferenciji koja je održana u Olimpijskom komitetu BiH, te dodao:

- U tenisu uvijek imate uspone i padove. Svaki igrač varira i nemoguće je igrati cijelu sezonu na vrhunskom nivou. Ali mislim da trenutni nivo mogu zadržati do kraja godine. Bit će to uspješna sezona za mene ako uspijem održati nivo. Osjetilo se da sam umoran, ali sam i dalje u svakom meču davao sve od sebe. Drago mi je da nije bilo povreda, kojih ima jako puno pred kraj sezone. Zdrav sam, to je bitno, kraj je sezone i osjećam se odlično, a to je jako važno.

Sarajlija se osvrnuo i na planove koje ima do kraja ove sezone.

- Plan je da do kraja sezone odigram još šest ili sedam turnira. To su ti zadnji turniri u sezoni. Sigurno ću igrati tri turnira u Kini. Nakon toga slijede Moskva, Beč i Pariz. Prijavljen sam na turnir u St. Petersburgu za dvije sedmice, a još uvijek nisam odlučio hoću li ići tu. Zaista mislim da mi je potreban odmor. Beč je jedini turnir na kojem branim bodove, koji svakako nisu veliki, tako da imam dobru šansu da na kraju sezone budem u među 50 najboljih na svijetu - naglasio je Džumhur.

Iako je ranije važio za tenisera kojem najviše odgovara zemljena podloga, Džumhur je rekao da su se stvari promijenile i da zemlja više nije podloga na kojoj se osjeća najsigurnije.

- Tradicionalno sam dobro igrao u aprilu i maju, a prošle godine sam igrao solidno onu prvu američku turneju, baš kao i ove godine. Na zemlji sam očekivao puno više, na kraju nije bilo zapaženih rezultata. Kada sam malo manje očekivao, rezultati su došli. Wimbledon sam isto odigrao dosta dobro. Američku turneju inače ne igram dobro, ali odlučio sam ići ranije na tvrdu podlogu. Sada mogu reći da su se stvari promijenile, zemlja više nije podloga na kojoj se osjećam najsigurnije. Većina velikih turnira su na tvrdoj podlozi i to mi je čak jako važno. Drago mi je što sam popravio igru sam tvrdoj podlozi - istakao je Džumhur.

Potom je Damir prokomentarisao meč sa Andreyom Rublevom u trećem kolu US Opena.

- Ne mogu reći da sam igrao loše protiv Rubleva, bio je odličan meč, ali ja sam posustajao u tim nekim ključnim momentima. Osjetio sam u trećem setu da je može pasti. Ipak, nisam dočekao momenat da se "raspadne". On je igrao odlično i protiv Dimitrova, postao je mentalno stabilniji, uspio se vratiti u svim setovima. Meč sam u principu izgubio zbog malog auta, koji je promijenio sve. Nisam imao puno slobodnih poena protiv Rubleva, koji odlično igra iako je 1997. godište - kazao je Džumhur na kraju te naglasio kako je on igrač koji nikada neće moći da ne pokazuje emocije na terenu.