EBRD: Ekonomija BiH unaprijeđena, predviđen rast BDP-a od tri posto

Objavljeno: 13.03.17 u 12:57

Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina je unaprijeđena, istakao je danas zamjenik direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za strategije i politiku Peter Sanfey. EBRD za ovu godinu predviđa rast BDP-a od tri posto.

Po lakoći poslovanja BiH zaostaje za zemljama regiona FOTO: ILUSTRACIJA
Po lakoći poslovanja BiH zaostaje za zemljama regiona FOTO: ILUSTRACIJA

Ističući da ne želi da minimizira probleme, kada kaže da se situacija popravlja, Sanfey je na pres-konferenicji u Banjoj Luci, nakon prezentacije Izvještaja o tranziciji za period 2016-2017. godina, pod nazivom "Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti", istakao da su izazovi za BiH u opstežnom programu reformi, navedenih u Reforskoj agendi.

Nije želio da govori o političkim okolnostima, ali kada je riječ o lakoći poslovanja, BiH i dalje zaostaje za drugim državama u regionu.

- Ohrabruje da je zemlja opredijeljenja i posvećena konačnom članstvu u EU. Mnogi izazovi, s kojima se BiH suočava, bit će rješavani u ovom procesu. To je, međutim, težak put koji će trajati nekoliko godina – rekao Sanfey.

Naglasio je da EBRD ohrabruju rezultati istraživanja koje su proveli, a pokazali su da je percepcija građana da su malo zadovoljniji nego što su bili te da se stvari kreće nabolje, ali ne toliko brzo.

- Mi našim aktivnostima pokušavamo dati svoj doprinos tom procesu – kazao je Sanfey.

Direktor EBRD-a za zapadni Balkan Holger Muent je rekao da je 2016. bila rekordna, kada je u pitanju EBRD u BiH i to ne samo po broju projekata, već i po iznosu uloženih sredstava.

- Lani smo uložili više od 200 miliona eura u 15 projekata. Kumulativno smo u BiH uložili više od dvije milijarde eura – rekao je Muent.

Potvrdio je i da je EBRD u BiH najviše ulagao u infrastrukturu. Dali su i savjetodavne usluge za razvoj malih i srednjih preduzeća, a navedena je i podrška EBRD-a za projekt - žena preduzetnica.