Kreativna Bosanka

Edina Džanko, Sarajka čiji nakit nosi i misica Havaja

Objavljeno: 29.12.2018. u 20:08 Autor: A. S.

Imam troje djece i mjesečni troškovi u našem domaćinstvu poprilično su visoki. Na sreću, primijetila sam povećanu potražnju za ručnim radom i domaćim proizvodima i odmah sam se našla u tome, kaže Edina

Džanko: Među mušterijama ima i poznatih dama

Za Edinu Džanko čulo se i van granica naše zemlje. Nakon što nije mogla naći posao elektrotehničara, za šta se školovala, ova Sarajka, majka troje djece, odlučila je doprinijeti svom kućnom budžetu tako što će izrađivati nakit.

- Imam troje djece i mjesečni troškovi u našem domaćinstvu poprilično su visoki. Dugo sam razmišljala kako i ja nešto da zaradim. Primijetila sam da je na tržištu povećana potražnja za ručnim radom i domaćim proizvodima, i odmah sam se našla u tome – govori na početku razgovora Edina.

Kako cijeli život izrađuje različite predmete, nije joj, kaže bilo teško uploviti u te vode. Odluka je pala na izradu nakita, ali kako je željela ponuditi nešto skroz drugačije od onoga što se svakodnevno može vidjeti i što je u trendu, Edina je nakit počela izrađivati soutache tehnikom.

- Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, na ulici, u prirodi, na internetu, nekada je to trenutak, raspoloženje, pa i miris – otkriva nam.

Edina izrađuje sve, od ogrlica, koje su, kako kaže i najtraženije, preko narukvica, broševa, do naušnica i prstenova, pa čak i velikih aplikacija za kapute.

- Osnova i glavna komponenta koju koristim u izradi nakita je traka poznata kao ruska pletenica. Zatim su tu poludrago kamenje, kristali, perlice, koža, odnedavno i shibori svila koja je postala apsolutni must have među ženama, te sve što mi se učini zanimljivim i što mogu uklopiti u dizajn samog nakita – objašnjava Džanko.

Edinine mušterije su žene koje dolaze iz različitih sfera života. Uglavnom su to, kaže, samouvjerene, urbane žene iz svih mogućih branši koje imaju izgrađen stil odijevanja i vole se isticati unikatnim komadima odjeće ili aksesoara.

- Među mušterijama ima i poznatih dama. Posebno sam ponosna što je Brooke Lynne Alcuran, koja ima titulu Miss Chinatown Hawaii, nosila moje naušnice u obliku zmaja na samom proglašenju za misicu – otkriva nam.

Iako se od izrade nakita na našim prostorima ne može živjeti, Edina njegovom prodajom značajno popravi kućni budžet.

- Tehnika koju koristim u izradi je prezahtjevna i oduzima puno vremena, a to se nažalost još uvijek na našim prostorima teško može naplatiti. Svakim danom ubacujem sve veću i kvalitetniju ponudu materijala, to moji klijenti primjećuju, pa se nerijetko vraćaju po još nakita. Ono na čemu trenutno radim je širenje tržista prema inostranstvu i mogu kazati da sam zadovoljna kako sve napreduje. Imam kupce iz različitih zemalja, a to me posebno raduje i daje vjetar u leđa da svoj hobi dalje širim - kazala nam je na kraju Džanko.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije