Olimpijada

Edina Papo, koreografkinja svečanog otvaranja EYOF-a: Spremni smo za spektakl

Objavljeno: 07.02.2019. u 08:10 Autor: M. Ču.

Pod motom "Stvarajmo zajedno" olimpijski plamen zasjat će na stadionu "Asim Ferhatović Hase", uz učešće 1.600 sportista iz 46 zemalja

Dijele nas još četiri dana do 10. februara i početka olimpijade mladih – Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF, kojem će ove godine, do 16. februara domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Pod motom "Stvarajmo zajedno" olimpijski plamen zasjat će na stadionu Koševo "Asim Ferhatović Hase", a zapalit će ga najbolja bh. sportašica,Larisa Cerić. 

Svečanu ceremoniju otvaranja uveličat će učenici iz 19 srednjih škola, tačnije 150 učenika, a koreografiju za ovaj veliki događaj, uvježbali su uz pomoć umjetničke direktorice Balet Festa Sarajevo Edine Papo.

Edina Papo

- Poliramo i šlifujemo zadnje pokrete. Prije nove godine smo počeli sa probama. To je 19 srednjih škola i gimnazija iz Kantona Sarajevo, zaista jedan imponzantan broj mladih ljudi, 150 učenika. Nisu oni profesionalni plesači, ali daju sve od sebe da svaki korak dovedu do perfekcije. Pored njih učestvovat će folklorni ansambli, orkestri i solisti Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Baleta NPS-a. Sve je povezano i koreografski i režijski i sve zajedno čini jedan veliki program, odnosno ništa moj posao nije važniji i značajniji nego kompletna ekipa, jedan veliki tim ljudi koji radi na tome da centralna manifestacija bude jedan spektakl mladih - kazala nam je Papo.

Rad sa djecom ocijenila je produktivnim i lijepim iskustvom.

- Veoma sam ponosna na našu mladost i na ljude sa kojima radim. Naravno, to su djeca od kojih su neka imala iskustva sa koreografijom i plesom, neka nisu. Ima tu i malo treme, odnosno iščekivanja da sve bude uredu. Vrlo korektno i vrlo otvorenog srca radimo. Danas smo imali veliku probu na stadionu Koševo i mogu reći da smo spremni za ceremoniju otvaranja festivala - poručila je Papo.

Istakla je da nam je potrebno više sličnih događaja kao što je EYOF- olimpijada mladih, koja je prvi događaj tog značaja u Sarajevu i BiH nakon Olimpijade iz 84. godine.

- Potrebna nam je jedna ovakva vrsta radosti. Ne dešava se svaki čas u životu da vas počaste ovolikom čašću da budete dio jedne velike sportske manifestacije, prije svega jer je to velika odgovornost. Zaista mi je čast i ponosna sam što sam dio ovog velikog organizacionog tima, što radim koreografiju- naglasila  je naša sagovornica.

Učešće na EYOF-u uzet će 1.600 sportista iz 46 zemalja. Zvanična maskota festivala je simpatični Groodvy. Bh. delegacija na svečanom otvaranju EYOF-a imat će 31 člana, a zastavu će nositi skijašica Esma Alić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije