open-navfaktor-logo
search
Prestižno odlikovanje
Edinu Numankadiću priznanje Vitez umjetnosti i književnosti Ambasade Francuske
Prestižno odlikovanje iz oblasti kulture Vitez reda umjetnosti i književnosti večeras će na prigodnoj svečanosti u francuskoj rezidenciji bosanskohercegovačkom slikaru Edinu Numankadiću uručiti ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic.
19.10.2021. u 11:23
get url
text

Edin Numankadić, govoreći o ovom priznanju, kazao je za Fenu da je jako obradovan priznanjem Francuske ambasade Orden viteza umjetnosti i književnosti.

- To je priznanje za 50-godišnji rad u kulturi, umjetnosti, za prisustvo u umjetnosti na ovim prostorima. Jako se radujem priznanju, naročito jer dolazi iz Pariza gdje smo svi mi sticali znanja i iskustva iz savremene umjetnosti. Nezaboravno je to kad sam 1971. godine prvi put kao mladić otišao u Pariz, vidio tu veliku kulturu, civilizaciju. I dan-danas pratim dešavanja u Parizu i to me čini bogatijim - ocijenio je Numankadić, dodavši da je zahvalan francuskoj Vladi i ambasadi na tom priznanju.

Odlikovanje Vitez iz reda umjetnosti i književnosti je odlikovanje Republike Francuske usvojeno 2. maja 1957. godine, u cilju davanja priznanja značajnim doprinosima na polju umjetnosti i književnosti. Njegovo porijeklo se vezuje za Red sv. Mihovila, kojeg je uspostavio francuski kralj Lui XI 1. augusta 1469., kao francuski dinastički red viteštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.