open-navfaktor-logo
search
Izvještaj Pentagona
Edward Joseph upozorava diplomate: Pripazite s kim Vučić sarađuje
Zapad zna da "Rusija nema nikakvog interesa da kosovsko pitanje bude riješeno"
28.11.2019. u 10:11
get url
text

Predavač na Univerizetu Johns Hopkins u Washingtonu Edward Joseph smatra da je izvještaj Pentagona da je Srbija intenzivirala saradnju s Rusijom, tačan i važan.

Prema njegovom mišljenju, izvještaj je veoma značajan zato što "zvanično potvrđuje ono u šta se oduvijek sumnjalo", a to je, kaže, da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom, "dok istovremeno na unutrašnjem planu nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da riješi pitanje Kosova", objavila je B92

Dodaje da Zapad zna da "Rusija nema nikakvog interesa da kosovsko pitanje bude riješeno".

-Znamo za poklonjene MIG-ove i druge oblike saradnje, ali činjenica da je to ozvaničeno je važna i sugeriše da je veza simbiotička, odnosno da koristi i Srbiji i Rusiji - kaže on i tvrdi da je izvještaj upozorenje diplomatama koje razgovaraju s predsjednikom Aleksandrom Vučićem da "pripaze koliko on sarađuje sa Rusijom jer se sada zna da je vlada SAD-a u potpunosti svjesna koliko je duboka i rasprostranjena ta saradnja".

Saradnja sa ruskim obavještajnim službama je, prema njegovom mišljenju, signal koji se ne smije ignorisati.

-Kad jednom uđete u polje špijunaže i saradnje u toj sferi, to je totalno nekompatibilno sa Zapadom i Evropskom unijom. Jednostavno, ne može se tolerisati i diplomate to ne smiju ignorisati - rekao je on.

Kaže da Zapad mora mnogo otvorenije da razgovara s Vučićem i da treba prestane da ga, kako navodi, moli da nađe rješenje za Kosovo i da se na neki način kompenzuje za to.

VEZANI TEKSTRusija podržava separatistički pokret na čelu sa Dodikom

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.