Čekaju se odluke Suda BiH: Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora najkasnije do utorka

Objavljeno: 27.10.16 u 16:31

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 31. oktobra, ili najkasnije u utorak, 1. novembra, trebala bi donijeti odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga će uslijediti dodjela certifikata o osvojenom mandatu načelnicima i gradonačelnicima, odnosno vijećnicima i odbornicima u općinskim vijećima i skupštinama opština, odnosno gradskim vijećima i skupštinama.

Centralna izborna komisija BiH u skladu sa Izbornim zakonom BiH ima obavezu u roku od 30 dana od dana održavanja izbora, donijeti odluku o povrđivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, što u slučaju lokalnih izbora ističe 2. novembra.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora u svim izborim jedinicama, kako doznajemo u CIK-u BiH, ovisit će o rješavanju predmeta pred Apelacionim odjelom Suda Bosne i Hercegovine gdje se još nalazi oko 50-tak predmeta na drugostepenom postupku odlučivanja.

Nakon što Apelacioni odjel Suda BiH donese rješenje po prigovoru odluka postaje konačana, a eventualni daljnji žalbeni postupak ne odlaže izvršenje procesa potvrde rezultata izbora.

Stoga, ukoliko do ponedjeljka ili utorka ne budu okončani svi predmeti pred Apelacionim sudom BiH moguće je da CIK BiH tada ovjeri rezultate izbora u izbornim jedinicama u BiH koje nisu sporne, a da se preostale potvrde izvrše nakon rješavanja predmeta.

(Faktor.ba/Foto: Arhiv)