open-navfaktor-logo
search
Povratak iz Turske
Ekipa spasilaca aplauzom dočekana u Brčkom: "Najteže je bilo kada smo pronalazili čitave porodice zatrpane"
Spasilačka ekipa iz Brčkog, koja je prije 10 dana upućena na područje Turske zahvaćeno razornim zemljotresom, večeras je dočekana ispred prostorija Odsjeka civilne zaštite.
18.02.2023. u 22:44
get url
text
Doček u Brčkom

Spasioce su dočekali članovi njihovih porodicea, kolege iz Odsjeka i Crvenog križa te gradonačelnik Esed Kadrić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić.

- Bili smo raspoređeni u Karamanmarašu, jednom od gradova koji je najviše pogođen zemljotresom i tamo smo bili pridodati turskoj spasilačkoj službi IHH sa kojima smo vršili potragu za preživjelima. Nažalost, pošto smo radili na objektima koji su potpuno urušeni, nismo pronašli nijednu preživjelu osobu. Radili smo po vjetru, hladnoći, prašini... Najteže je bilo kada smo pronalazili po čitave porodice zatrpane, posljedice razaranja su katastrofalne - izjavio je vođa spasilačke ekipe Slaviša Lazendić.

Spasilački tim su pored Lazendića, činili Hajrudin Đonlić, Ramo Rendić, Samir Zlatić, Dino Lejla Osmanbašić, Milisav Stanišić, Haris Polić, Nedeljko Gavrić, Fekri Abdil i Emina Haskić, a s njima su bili i Edo Nuhić i Vedad Sofović iz Crvenog križa Brčko distrikta BiH.

- Prije polaska, stupili smo u kontakt sa državljankom BiH kojoj je bila potrebna medicinska pomoć. Jedan dio tima, naša medicinarka i doktor, otišli su da je obiđu i pruže potrebnu medicinsku pomoć. Pregledani su i ostali mještani koji su bili tu, dali smo lijekove, hranu, vodu i ostalo što je bilo potrebno, i onda smo krenuli kući - dodao je Lazendić.

Članovi porodica, prijatelji, kao i mnogobrojni građani Brčkog svoje heroje večeras su pozdravili aplauzom.

- Stradanja su velika, katastrofalna, jedan grad je potpuno urušen. To su jako potresne scene, neopisivo je kad vidite takve razorne posljedice, koliko je stradanja, poginulih... Humanitarna pomoć stiže sa svih strana, ljudima tamo je potrebna psihološka i socijalna pomoć - izjavila je Emina Hasikić, članica spasilačkog ekipe.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.