Ekskluzivno: Svjetska premijera filma "Žaba" na 23. SFF-u

Objavljeno: 15.07.17 u 16:22 Autor: M. Ču.

Dugoočekivani film “Žaba“, nastao prema istoimenoj kultnoj predstavi Kamernog teatra 55, svjetsku premijeru zabilježit će 14. augusta na 23. Sarajevo Film Festivalu, ekskluzivno za naš portal otkrio je producent Ademir Kenović. 

Ekipa predstave i filma "Žaba"
Ekipa predstave i filma "Žaba"

Film će biti prikazan u okviru Open air programa pod zvjezdanim nebom Ljetnog kina SFF-a, omiljene lokacije festivalske publike. “Žaba“ će, saznajemo, biti i dio takmičarskog igranog programa Sarajevo Film Festivala i borit će se za “Srce Sarajeva“.

Podsjetimo, "Žaba" govori o postratnom Sarajevu i snalaženju četverice prijatelja i braće u tom ludilu u kojem su srušeni sistemi vrijednosti. Glavnu ulogu u filmu, baš kao i u predstavi, utjelovio je Emir Hadzihafizbegović, a uz njega tu su i Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović. Također, u filmu igraju i Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Vlasta Velisavljević, Mugdim Avdagić, Nermin Omić, Alisa Čajić, Selma Alispahić i Sadžida Šetić.

U realizaciji filma, koji je nastao pod rediteljskom palicom Elmira Jukića, a koji je u saradnji sa kolegom Pjerom Žalicom stavio potpis i na scenarij, učestvuju i koproducenti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije. Film je podržao i "Eurimages" te Fondacija za kinematografiju BiH, a ukupan budžet "Žabe" je pola miliona eura.