Ekstremna hladnoća uzima danak: "Sibirski talas" u BiH odnio šest života

Objavljeno: 11.01.17 u 13:17 Autor: M. M.

Talas ekstremno niskih temperatura koji je posljednjih dana zahvatio našu zemlju, gdje su temperature u pojedinim mjestima išle i do 27 stepeni ispod nule, odnio je dosad šest života.

Prva žrtva u ovoj godini je osamdesetsedmogodišnji Vlade Šupeta iz sela Sokoli, koji je 2. januara pronađen mrtav na makadamskom putu u Sokolima u općini Foča. 

Uviđajem je utvrđeno da na tijelu starca nema tragova nasilja, te da je on najvjerovatnije umro usljed smrzavanja, s obzirom na to da je temperatura bila oko -15 stepeni. Pored toga, starac je bio oskudno odjeven i bez obuće. 

Policija je prilikom razgovora sa mještanima došla do informacija da se radi o Šupeti, koji je živio sam u kući. Oni su policiji kazali kako je starac bio pomalo senilan, te da je najvjerovatnije zbog toga iz kuće izašao oskudno odjeven.

Lazo Đojić (52) iz Puškovca u Loparama prva je žrtva smrzavanja u ledenom talasu hladnoće na području Semberije i Majevice. Njegovo tijelo pronađeno samo 10 metara udaljeno od porodične kuće u kojoj je živio sam, a bio je u alkoholisanom stanju. Tragedija se dogodila 6.januara, a policiju je pozvala snaha nastradalog koja je i pronašla tijelo.

Dan poslije, na području banjalučke regije, pronađena su smrznuta tijela Drage Sirara (71) iz Ribnika i Sadika Poturovića (65) iz Banje Luke.U banjalučkoj policiji smo saznali da je u subotu oko 5.20 sati, u mjestu Donje Ratkovo u Ribniku, ispred porodične kuće pronađen leš Sirara.

- Uviđajem koji su obavili pripadnici policije iz Ribnika, u prisustvu dežurnog mrtvozornika, utvrđeno je da je smrt prouzrokovana niskim temperaturama – saopćeno je iz CJB Banja Luka.

Tijelo pokraj ceste 

Istog dana oko 16.25 sati, ispred porodične kuće u banjalučkom naselju Mejdan, u ulici Koste Vojinovića u Banjoj Luci, pronađeno je i beživotno tijelo Poturovića, za kojeg je također utvrđeno da je umro od posljedica smrzavanja.

Tijelo 42-godišnjeg Miodraga Pantića iz Zvornika pronađeno je u ponedjeljak ispred jedne šupe u zvorničkom naselju Bair. Odmah nakon prijave, na mjesto događaja izašli su zvornički policajci, te dežurni mrtvozornik Opće bolnice Zvornik. Utvrđeno je da je i Pantić preminuo zbog smrzavanja. Kako smo nezvanično saznali, Pantić je inače živio kao beskućnik i spavao je u šupama u selima oko Zvornika.

Šesta žrtva, za koju se također sumnja da je umrla usljed smrzavanja je zasad nepoznati muškarac, koji je sinoć pronađen u šipražju kraj ceste, u mjestu Srednje u općini Ilijaš, gdje je temperatura jučer iznosila oko - 15 stepeni Celzijusa.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdili su za Faktor da je tijelo muškarca pronađeno jučer oko 15:40 sati. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i policajci MUP-a Kantona Sarajevo, a smrt je konstatirao ljekar mrtvozornik. Tijelo preminulog je vozilom KJKP "Pokop" prevezeno u prosekturu Bare, gdje će se po nalogu tužioca obaviti vanjski pregled, a po potrebi i obdukcija.

Crveno upozorenje za 13. januar

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je danas crveno upozorenje za petak, 13. januar tokom cijelog dana i u noći sa petka na subotu.

Upozorenje se izdaje zbog najavljenih obilnijih padavina, olujnog vjetra i novog snježnog pokrivača. Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina te zapadna i jugozapadna Bosna zbog obilnijih padavina. Olujni vjetar bit će u većem dijelu BiH, te novi snježni pokrivač u Bosni, a očekivana količina padavina u ovim područjima je od 60 do 100 litara po metru kvadratnom.