Ekstremno niske temperature sve zaledile: Sibirski talas zime u Evropi odnio više od 60 života

Objavljeno: 11.01.17 u 08:13

Hladni talas koji je zadesio Evropu posljednjih dana odnio je više od 60 žrtava, najviše u Poljskoj, Rumuniji i balkanskim zemljama. Nezapamćeni minusi na ovim prostorima zaledili su rijeke i jezera, donijeli mnogobrojne probleme stanovnicima sela, a najugroženiji su bili beskućnici, od kojih su mnogi i stradali. 

Zaledio i Dunav  FOTO: EPA
Zaledio i Dunav FOTO: EPA

U poslednja 24 sata u Poljskoj je šest ljudi umrlo od smrzavanja, a zvaničnici kažu da se broj žrtava smrzavanja od 1. novembra 2016. godine popeo na 71.

U Poljskoj, koja je najugroženija, u ponedjeljak je umrlo još 6 osoba, dok je u nekim dijelovima zemlje temperatura pala na -20 stepeni Celzijevih, objavio je u utorak vladin centar za nacionalnu sigurnost.

U Rumuniji, gdje je izmjereno i -32 stepena, umrlo je šest osoba zbog smrzavanja, a škole su zatvorene u Bukureštu i okrugu Constante.

Na Balkanu je najmanje 7 osoba umrlo zbog hladnoće u posljednja 24 sata. U BiH najmanje dvije osobe, u Srbiji su zabilježene tri žrtve, koliko i u Makedoniji, a u Albaniji jedna osoba. Na jugu Srbije je proglašeno vanredno stanje. Plovidba Dunavom je u utorak obustavljena do nove odredbe.

Prema najavama meteorologa, ovaj val hladnoće trajat će još danas, a nešto više temperature očekuju nas od sutra.