open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
El Chapova supruga ostaje u pritvoru u SAD-u
Supruga osuđenog meksičkog trgovca i proizvođača narkotika Joaquina Guzmana poznatijeg kao El Chapo, ostaje u pritvoru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odlučio je danas američki sud.
24.02.2021. u 08:52
get url
text

Emma Coronel Aispuro (31) uhapšena je u ponedjeljak na međunarodnom aerodromu Dulles u Virginiji. Dvojna je državljanka SAD-a i Meksika.

Uhapšena je pod optužbom da je pomagala suprugu da vodi milijarderski kartel i u planiranju njegovog bijega iz meksičkog zatvora 2015. godine. 

Danas se pojavila pred sudijom putem video konferencije. Sudija je zaključio da postoji dovoljno dokaza da Aispuro ostane u pritvoru.

Ona je već uhapšena u Meksiku, u januaru 2016. godine, zbog sumnji da je planirala da pomogne u još jednom bjekstvu njenog supruga, prije nego što je izručen Americi 2017. godine.

Supruga El Chapa, s kojom ima dvije kćerke, tereti se da mu je pomogla da vodi kriminalno carstvo. Optužena je za učešće u distribuciji kokaina, metamfemina, heroina i marihuane u SAD-u. 

El Chapo se smatra "najmoćnijim kraljem narkotika" od Kolumbijca Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom zvanog El Mayo od 1989. do 2014. godine. Osuđen je na doživotni zatvor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.