open-navfaktor-logo
search
Opasno po zdravlje
Električne cigarete mogu utjecati na kardiovaskularni sistem
Uz pomoć MRI snimaka otkrivene su promjene u krvnom toku arterija nakon pušenja samo jedne električne cigarete
21.08.2019. u 21:25
get url
text

Nova istraživanja pokazala su da se dešavaju brojne promjene u funkcioniranju kardiovaskularnog sistema zbog pušenja električnih cigareta, čak i ukoliko ne sadrže nikotin.

Istraživanje koje je jučer objavio časopis Radiology tvrdi da pušenje električnih cigareta privremeno utječe na funkcioniranje krvnih žila zdravih osoba.

Uz pomoć MRI snimaka otkrivene su promjene u krvnom toku arterija nakon pušenja samo jedne električne cigarete, piše CNN.

Stručnjaci nisu mogli odrediti koja je hemikalija potakla promjene koje su uočili.

- Nakon nekoliko minuta sve se vraća u normalu. Moglo bi se reći da se ništa ne događa -  rekao je autor istraživanja, profesor radiologije i biofizike na Medicinskom fakultetu Perelman Univerziteta u Pennsylvaniji Felix W. Wehrli. 

On je dodao da ako neko puši ove cigarete redovno onda postoji mogućnost da se nakon određenog vremena stvari neće tako brzo vraćati u normalu, te da one mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući arterosklerozu.

Ovo je posljednje u nizu istraživanja koja za cilj imaju mjerenje utjecaja električnih cigareta na srce, krvne žile, pluća i mozak.

Uprkos tome, riječ je o naučnom istraživanju koje je još uvijek u početnoj fazi i prvenstveno se radi u laboratoriju ili na životinjama. 

Jedna studija objavljena u maju, dokazala je da pojačivači okusa u električnim cigaretama mogu izazvati toksične efekte, uključujući manju mogućnost preživljavanja kardiovaskularnih stanica i pojačan rizik od upala. 

- Upotreba električnih cigareta je u porastu, a istovremeno imamo sve više dokaza koji upućuju na njihovu potencijalnu štetnost. Pored nikotina, aditivi iz električnih cigareta također mogu biti uzrokom kardiovaskularnih bolesti kod mladih koji ih sve više konzumiraju - tvrde ljekari s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Massachusettsu. 

Iako stručnjaci odavno smatraju da je pušenje električnih cigareta manje opasno za zdravlje od pušenja klasičnih, ljekari upozoravaju da se još uvijek premalo zna o potencijalnoj toksičnosti pojačivača okusa, čestica, teških metala i drugih sastojaka ovih cigareta. 

- Iskreno, još uvijek smo u fazi eksperimenta i rezultate ćemo znati tek nakon nekoliko godina. Još uvijek ne znamo kakav utjecaj hemikalije iz ovih cigareta mogu imati na pluća usljed čestog konzumiranja. Nema sumnje da je pušenje električnih cigareta manje štetno od klasičnog pušenja, no to ne znači da nije opasno po zdravlje čovjeka - rekao je dr. Robert Jackler prilikom saslušanja u Kongresu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.