open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Električno vozilo "ZhiDou" uskoro i u BiH
Privredna komora FBiH se nizom aktivnosti aktivno zalaže za promociju i unapređenje razvoja elektromobilnosti u BiH, te je s predstavnicima "ZhiDou Cenntro SCH Adria", svjetski priznatim proizvođačem električnih vozila i jednim od kooperanata poznatih kompanija (Volvo, Daimler i Lotus) otvorila brojne teme, gdje je već na pomolu realizacija aktivnosti "električno vozilo ZhiDou i na ulicama BiH". 
30.07.2020. u 15:54
get url
text
get url
text

Tim povodom je održan sastanak predstavnika kompanije "ZhiDou Cenntro SCH Adria", s predstavnicima Privredne komore FBiH - predsjednikom Mirsadom Jašarspahićem, direktorom sektora za energetiku Arminom Hodžićem i višim stručnim saradnikom za industriju i usluge Anelom Karahasan.

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Auto Group, holdinga u privatnom vlasništvu, suvlasnika Volvo Cars, Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije "Black Cabs". ZhiDou je proizvođač isključivo električnih vozila i sestrinska kompanija mnogo poznatijeg Volvo Cars.

Električno vozilo D2 na kineskom je tržištu najprodavanije, a na svjetskom tržištu peto je najprodavanije električno vozilo poslije vodeće Tesle. Osim toga, razvojni brend kompanije Geely Holding ima potpuno učešče i u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro, koju obilježava serija Metro i Metro II.

- Usljed velikog zagađenja zraka, elektromobilnost, električna vozila, e-skuteri, e-bicikli u cijelom svijetu ne predstavljaju više samo trend, već neminovnost. Slična situacija je i s BiH i zagađenjem kojim se suočavamo naročito u zimskom periodu. Nažalost, velika otežavajuća okolnost predstavlja nedostatak poticaja pri kupovini električnih vozila, zakonska regulativa, nerazvijena infrastruktura, kao i nedovoljna informisanost, te strah od neopoznatog. Na sve ove prepreke u razvoju elektromobilnosti u BiH, Privredna komora FBiH nastoji djelovati kako edukativno tako i prema nadležnim institucijama u cilju izmjene zakonske regulative kao prve instance za razvoj elektromobilnosti u BiH - navodi Mirsad Jašarspahić.

Dodaje da istovremeno električna vozila u BiH treba posmatrati kao novu poslovnu priliku,  kako za proizvođače komponenti automobilske industrije, tako i za privrednike u pogledu uštede troškova službenih vozila, njihove rentabilnosti, ekonomičnosti i ekološke prihvatljivosti kao glavnih aduta u odnosu na dosadašnji vid vozila na fosilna goriva.

- Od iznimnog značaja bi naročito bili poticaji za električna vozila teretnog programa, privrednicima koji se bave transportom roba široke potrošnje, zbog višestruko niže cijene pogonskog goriva, čime bi se dugoročno gledajući mogle ostvariti uštede u odnosu na trenutno korištenje prevoznih sredstava na benzin i dizel. Stoga mi je iznimno drago da će tržište BiH uskoro biti obogaćeno električnim vozilom ZhiDou kompanije Geely Holdinga zahvaljujući intenciji kompanije ZhiDou Cenntro Balkan kao ekskluzivnog distributera za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine - dodaje Jašarspahić.

Privredna komora FBiH, postala je bogatija za još jednu novu članicu, pristupanjem članstvu predstavništva Zhidou Cenntro Balkan sa sjedištem u Sarajevu. Tokom sastanka dogovoreni su i naredni koraci na polju saradnje Zhidou Cenntro SCH Adria i Privredne komore FBiH, a koji će doprinijeti jačanju ne samo sektora elektromobilnosti u BiH, već i Grupacije automobilske industrije.

ZhiDou kao nova snaga na polju električnih  vozila ima za cilj osmišljavanje modernih, kompaktnih elektro vozila u svakodnevnoj i komercijalnoj upotrebi, pri tom vodeći računa o svojim korisnicima, prije svega kvalitetom pruženih proizvoda i njihovim jedinstvenim karakteristikama.

ZhiDou je dizajniran u Italiji, proizveden u Kini i u stalnom razvoju, uz karakteristike udobnosti gradskog automobila sa jedinstvenim prednostima performansi električnog vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.