open-navfaktor-logo
search
Neosnovana žalba
Elmir Pilav pojasnio da li FK Sarajevo može ostati bez titule prvaka BiH
Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini završena je 1. juna, kada je Izvršni odbor FSBiH na prijedlog Takmičarske komisije prekinuo takmičenja pod svojim okriljem uz obrazloženje da ne postoje uvjeti za nastavak takmičenja u sklopu Premijer lige i Kupa BiH na teritoriji cijele države.
08.06.2020. u 14:02
get url
text

Međutim, pojavila se informacija koja je nakratko uzburkala ionako nemirne fudbalske strasti u našoj zemlji. 

Iz FK Tuzla City navode da još nikada nisu dobili odgovor na žalbu koju su, tvrde i dokumentuju, uputili 24. februara 2020. godine, a koja se odnosi na utakmicu protiv FK Sarajevo koja je dva dana ranije odigrana na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Žalba je naslovljena na Komitet za takmičenje i Komitet za sudije i suđenje, a podnesena je "zbog povrede bitnih pravila fudbalske igre".

- Ožalbenu utakmicu osporavamo zbog povrede bitnih pravila fudbalske igre - navodi se u žalbi.

U konačnici, aludiralo se na to da bi Sarajevu mogla biti oduzeta tri boda, što bi značilo da bi Bordo tim ostao bez šampionske titule. 

{$galerijaFotografija}

Međutim, stvari je za Faktor pojasnio Elmir Pilav, direktor sektora za sport u FSBiH, iz čijih riječi se može zaključiti da Tuzla City nema nikakvu osnovu za žalbu, a samim time ni registracija utakmice nije upitna.

- Žalba Tuzla Cityja odnosila se na suđenje i eventualnu materijalnu povredu pravila igre. Komisija za sudija je analizirala cijelu utakmicu, bilo je grešaka u suđenju, ali su sudije dobile prolaznu ocjenu. Nije bilo materijalne povrede pravila igre na čemu se zasnivala žalba - kazao je Pilav, a na pitanje da li se Komitet za takmičenje očitovao po ovoj žalbi, odgovorio je:

- Žalba se odnosila na materijalnu povredu pravila igre. Na suđenje. Takmičarska komisija je proslijedila taj zahtjev Komitetu za sudije i suđenje, koji je analizirao utakmicu i donio jednoglasno zaključak da je bilo propusta, ali su sudije ocijenjene prolaznom ocjenom. I nije bilo materijalne povrede pravila igre.

Naglasio je kako u ovom trenutku nema odgovor na pitanje da li je "rješenje žalbe" dostavljeno FK Tuzla City.

- To sada ne znam. Rekao sam jutros da provjere, jer je kolega Čalija u međuvremenu otišao u penziju. Kolege ga jutros pokušavaju kontaktirati da provjere da li je otišao odgovor ili nije. U međuvremenu nije bilo nikakvih sastanaka, zavladala je korona, Komitet za takmičenje se sastao tek neki dan i tako dalje i tako dalje - kazao je Pilav.

Riješio je i dilemu o tome da li je Izvršni odbor FSBiH mogao "odsvirati kraj", odnosno prekinuti Premijer ligu BiH. U javnosti su se pojavila nagađanja da je za to nadležna Skupština FSBiH.

- Izvršni odbor i usvaja i mijenja Propozicije takmičanja. Nije Skupština nadležna za propozicije. Skupština je nadležna eventualno za proširenje ili smanjenje broja klubova. I ništa drugo nije nadležnost Skupštine - objasnio je Pilav.

Žalba FK Tuzla City - 08. 06. 2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.