Čelnici članica EPP-a se okupljaju u Sofiji, iz BiH pozvan samo Izetbegović

objavljeno: 16.04.2018. u 17:30

Čelnici država, vlada i opozicije, koji dolaze iz stranaka članica Evropske narodne stranke (EPP), okupit će se 16. maja u Sofiji, dan uoči Samita Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan.

Samitu EPP-a će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker te predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, a domaćin će biti predsjednik EPP-a Joseph Daul.

- Sastanku će također prisustvovati EPP-ovi čelnici država i vlada, kao i lideri stranaka iz zemalja Zapadnog Balkana – saopćeno je iz EPP-a.

Članice EPP-a iz BiH su SDA, PDP, HDZBiH i HDZ 1990, ali poziv neće biti upućen čelnicima svih navedenih stranaka već, potvrđeno je za Faktor iz EPP-a, samo Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA.

Od ranije je poznato da će Izetbegović predvoditi delegaciju BiH na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji će se dan kasnije, 17. maja, održati u Sofiji.

Fokus Samita EU – Zapadni Balkan trebao bi biti na potvrđivanju evropske perspektive regiona te se očekuje pokretanje inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU-om, kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove poput sigurnosti i migracija.