open-navfaktor-logo
search
Fudbalska legenda
Elvir Baljić za Faktor: Čuvam dres Reala iz finala Lige šampiona, a na mojoj harmonici se uhvatila paučina
Kada odmaram ne volim da puno izlazim i više sam sa porodicom. Tu sam najviše zbog roditelja. Posvetio sam se familiji i nisam tu zbog nekih izlazaka i noćnog provoda. Bio sam na planinama, na Trebevićkoj žičari, na Vrelu Bosne, kaže popularni Balja
06.07.2019. u 22:01
get url
text

Već nekoliko sedmica, daleko od javnosti i medijske pažnje, u rodnom gradu odmara Elvir Baljić. Bivši nogometni reprezentativac rijetko se pojavljuje u medijima, a rado je za Faktor odlučio govoriti o svom životu nakon nogometa, muzici, porodici...

Većina Bosanaca i Hercegovaca mašta da barem jednom pogleda uživo utakmicu slavnog Real Madrida, a popularni Balja njihov član je bio od 1999. do 2002. godine. U dresu španskog nogometnog giganta zabilježio je 11 nastupa uz jedan pogodak, ali se okitio i titulom osvajača Lige šampiona.  Baljića smo zatekli u večernjoj šetnji sa prijateljima, među kojima je bio i Aldin Ćenan.

- Ovo je bila jedna lijepa večernja šetnja. Kada odmaram, ne volim da puno izlazim i više sam sa porodicom. Tu sam najviše zbog roditelja. Posvetio sam se familiji i nisam tu zbog nekih izlazaka i noćnog provoda. Bio sam na planinama, na Trebevićkoj žičari, na Vrelu Bosne. Djeca su mi bila tu. Posjetili smo i Pionirsku dolinu. Osjećao sam se kao pravi turista u Sarajevu – u šali govori Baljić.

Kada je u pitanju trenerski poziv, Elvir je posljednji angažman imao sa legendarnim Safetom Sušićem u turskom Akhisaru.

- Što se tiče trenerskog poziva, sada odmaram. Čekam novu sezonu. U Turskoj su se treneri izmijenjali. Vidjet ćemo šta će donijeti naredni mjeseci. Nikada se ne zna u trenerskom poslu. Koferi su uvijek spakovani. Iskreno, imam ambicije da budem prvi trener. Mislim da je vrijeme da samostalno preuzmem neki klub. Drago mi je što je Anđušić potpisao za Trabzonspor, koji je veliki klub. Višća je nakon dužeg vremena u Turskoj ponovo otvorio vrata nogometašima iz BiH. U Turskoj posebno vole i cijene naše nogometaše – nastavlja bivši nogometaš koji je u karijeri igrao za Željezničar, Sarajevo, Bursaspor, Fenerbahce, Rayo Vallecano, Galatasaray, Konyaspor, Ankaragucu i Istanbulspor, u kojem je okončao karijeru 2008. godine.

Baljić sa posebnom pažnjom prati prelazni rok u najjačim evropskim ligama, a posebno u Kraljevskom klubu.

- Realu je potrebna smjena generacija. Potpuni remont ekipe. Nisam dugo bio u klubu. Planiram otići na derbi protiv Barcelone. Ove godine Real mora da "istrese" ogroman novac da napravi jedan novi kostur ekipe sa velikim zvijezdama i pokaže zašto je jedan od najboljih klubova na svijetu. Povratak Zidana mnogo znači za klub. Zidan je bio veliki igrač, a i kao trener je pokazao mnogo. Žao mi je što nisam ostao u kontaktu sa njim. Drago mi je da sam imao priliku da dijelimo istu svlačionicu. Sačuvao sam dva dresa, jedan iz finala Lige šampiona, a drugi, mislim, iz polufinala. To je nešto neprocjenjivo. Sa Realom sam u sezoni 1999./2000. osvojio Ligu Prvaka i tako ispunio svoj dječački san – ističe Elvir.

Baljića veže veliko prijateljstvo sa Elvirom Bolićem. Obojica su, pored Bosne, vezani za Tursku, tako da se često viđaju.

- Još se nisam vidio sa Bolom u Sarajevu. Nisam avanturista kao on i Damir Mršić. Sad su oni negdje na moru i vjerovatno plove. Ja sam u nekom drugom fazonu. Njih dvojica su hiperaktivni. Ja volim mirniji život. Nekada čovjeku treba oduška, a njih je, iskreno, teško pohvatati – govori Elvir.

Uz nogomet, njegova velika ljubav je muzika. Sigurno da bi Balja napravio veliku muzičku karijeru, ali ipak je prednost dao sportu. Za svoju dušu je 2005. godine snimio album "Novi dan", na kojem je sve pjesme potpisao Dino Muharemović.

- Muzika je moja druga ljubav i ona je i dalje samo hobi. Sve sam to radio za svoju dušu. Dino Muharemović mi je napravio odlične pjesme, ali ja sam teško mogao da se potpuno posvetim. Za sada ništa novo ne spremam. Na harmonici se uhvatila paučina – iskren je Baljić.

Rijetko govori o svom privatnom životu. Nakon razvoda od supruge Didem, sa kojom ima kćerke Alejnu i Ajše Edu, mediji su često pisali o njegovim navodnim vezama.

- Ne volim pričati o tome, niti sam ikada volio. Trenutno sam momak, a šta će donijeti subina, nisam siguran. U dobrom sam odnosu sa bivšom suprugom. Kćerke su nam na prvom mjestu. One su mi najvažnije i sve je u drugom planu – kaže Balja koji će u ponedjeljak napuniti 45. godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.