Elvir Šarac se protivi izručenju Tunisu: O slučaju sam saznao iz medija

objavljeno: 16.05.2018. u 11:38

U Sudu BiH održao je ročište povodom zahtjeva za izručenje Elvira Šarca (42) državljanina BiH nastanjenog u Vogošći kojeg su jučer pripadnici SIPA-e uhapsili po Interpolovoj potjernici koju je za njim izdao Tunis zbog navodne pripadnosti terorističkoj organizaciji i planiranja i učestvovanja u ubistvu.

Sudija za ekstradicijski postupak u ovom slučaju je bio Branko Perić na čiji je upit Šarac kazao kako se protivi skraćenom postupuku izručenja obzirom na to da je u Tunisu za ova krivična djela zaprijećena smrtna kazna pa čak i sakaćenje. 

Šarac je istakao da, ukoliko dođe do nekog sudskog postupka protiv njega, da on želi da se vodi u BiH.

Sudski organi Tunisa sumnjiče ga za počinjenje terorističkog djela pripadnost terorističkoj organizaciji i remećenje javnog reda i mira u Tunisu te učestvovanje i planiranje ubistva u sklopu te organizacije. Djelo je počinjeno između 14. i 15. decembra 2016. godine.

Podsjećamo, sud u Velikoj Gorici u Hrvatskoj nepravomoćno je odobrio izručenje bh. državljanina Alema Čamdžića Tunisu, a on se tereti za isto krivično djelo.

Šarac je danas rekao da je o slučaju saznao iz medija i da ne zna kako se njegovo ime našlo u slučaju. Potvrdio je da se  u vrijeme počinjenja krivičnog djela nalazio u Tunisu poslovno, a sa kolegom se bavio uvozom maslinovog ulja i planiranjem safari tura.